Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) De la începerea conflictului din Ucraina, 4.372 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România, a informat Ministerul Afacerilor Interne. Refugiaţii ucraineni în România beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislaţia naţională. De asemenea, din data de 18 martie 2022 şi până în prezent au fost emise 55.576 permise de şedere pentru beneficiarii protecţiei temporare. În acest moment, gradul de ocupare a centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 49,8%.

2) Administraţia Fluvială a Dunării de Jos din Galaţi (estul României) a început demersurile pentru adâncirea fluviului la bara Sulina, astfel încât şi navele cu o masă totală maximă de peste 7.500 de tone deadweight să ajungă în Sulina, iar canalul maritim să preia o parte din fluxul de mărfuri din portul Constanţa. Directorul general al Administraţiei Zonei Libere Sulina, Dragoş Ioniţă, a declarat că speră ca în cel mai scurt timp să se încheie expertiza tehnică a malurilor din zona în care Dunărea se varsă în Marea Neagră, pentru a se şti dacă lucrarea de dragaj este posibilă.

Ministerul Transporturilor şi-a luat angajamentul de a finanţa atât studiul, cât şi lucrările care se vor efectua la bara Sulina. Mărirea adâncimii de la 7,2 metri, cât este acum, la 11 metri va permite accesul în porturile dunărene a navelor cu masa totală maximă de până la 35.000 de tone deadweight. Se pune în discuţie adâncirea pentru a se veni cu nave de mare capacitate, care pot intra doar în portul Constanţa. Exploatarea bazinului Sulina va fi un debuşeu pentru portul Constanţa şi va fluidiza traficul pentru porturile dunărene Galaţi (România), Brăila (România), Reni (Ucraina), Ismail (Ucraina), Giurgiuleşti (Republica Moldova). Vor veni barje încărcate până la bazinul maritim şi de la Sulina se va face transportul în nave de mare capacitate, a explicat Dragoş Ioniţă. Un alt avantaj al exploatării amenajărilor din Sulina îl constituie faptul că pe Dunăre barjele nu au nevoie de pilotaj, cunoscut fiind faptul că toate navele maritime care intră pe canalul Sulina au nevoie de piloţi, iar de la începutul războiului din Ucraina se înregistrează un deficit de piloţi. De la începutul războiului din Ucraina, sute de nave aşteaptă până la 64 de zile să intre din Marea Neagră pe canalul Sulina şi să ajungă în porturile dunărene, în condiţiile în care toate porturile ucrainene de la Marea Neagră sunt blocate.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.