2022. augusztus 17.

A koalíciós pártok vezetői az áremelkedéseket ellensúlyozó intézkedésekről egyeztettek

A tegnap délutáni megbeszélésen a legfontosabb téma az volt, hogy milyen döntésekre van szükség ahhoz, hogy a jövő évben is megvédjék valamennyire a lakosságot és a gazdaságot az energia- és az üzemanyagárak emelkedésének hatásaitól.

A közszolgálati rádió forrásai szerint a pártvezetők között nem alakult ki egységes vélemény, a szakemberek ma és holnap megvizsgálják az összes felvetett lehetőséget. A hivatkozott források szerint a meghozandó intézkedések révén szeretnék megőrizni a jelenlegi árszinteket és kiiktatni a viszonteladókat az ár mérséklése érdekében. Elképzelhető, hogy holnap reggel a koalíciós pártok vezetői ismét találkoznak, hogy meghallgassák a szakemberek által elkészített értékeléseket. (Radio România Actualităţi)

Elképzelhető, hogy rövidesen azok is bejelentkezhetnek a családorvosokhoz, akik nem rendelkeznek egészségügyi biztosítással

Egy készülő sürgősségi kormányrendelet értelmében a jövőben ezekre a személyek is igénybe vehetnék az Országos Egészségügyi Pénztár (CNAS) által finanszírozott szolgáltatások alapcsomagját. A jogszabály-tervezet szövegét már nyilvános vitára bocsátotta az Egészségügyi Minisztérium, a dokumentum hozzáférhető a szaktárca honlapján.

Adriana Pistol egészségügyi államtitkár elmondta, hogy az egészségügyi szolgáltatásoknak a biztosító által finanszírozott alapcsomagjába megelőző jellegű kezelések, szűrések és a krónikus betegségek nyomon követése is beletartozik. Az alapcsomag kiterjesztése a teljes lakosságra lehetővé teszi, hogy az egészségügyi szervek megismerjék a lakosság tényleges egészségi állapotát, s ennek révén megelőzhető az, hogy a későbbiekben a biztosító költségesebb beavatkozások kifizetésére kényszerüljön – mondta az államtitkár. A szóban forgó sürgősségi kormányrendelet tervezete szerint a választott családorvos megváltoztatása nem történhet meg hamarabb, a beiratkozást követő hat hónapnál. (RADOR Hírügynökség)

Az Egészségügyi Minisztérium megvásárolta a gyermekbénulás elleni hexavalens oltást

A vakcina leszállítása a jövő héttől kezdődik – nyilatkozta a közszolgálati rádiónak Adriana Pistol egészségügyi államtitkár. A betegség romániai megjelenésével kapcsolatos kérdésre azt válaszolta, hogy az bármelyik országban lehetséges, amennyiben nem megfelelő az átoltottság. Jelenleg a gyermekbénulást okozó vírus néhány, főként ázsiai országban van jelen – tette hozzá Adriana Pistol. Elmondta, jelenleg az átoltottság 75-76 százalékos, de minimum 80-85 százalékosnak kellene lennie.(RADOR Hírügynökség)

Több mint egymillió lejes pénzbírságot szabtak ki a Környezetvédelmi Őrség felügyelői a hosszú hétvégén a tengerparton

Több mint 180 szálláshelyet és közétkeztetési egységet, építőtelepeket és hulladékgazdálkodókat ellenőriztek a felügyelők. Számos szabálysértést állapítottak meg, hat cégnek függesztették fel a tevékenységét, egy esetben a munkálatok leállítását és a terület eredeti állapotba helyezését rendelték el, illetve elkoboztak egy gépkocsit. Ugyanakkor egy esetében bűnvádi feljelentést tettek a környezetvédelmi felügyelők ellenőrizetlen hulladék tárolás miatt. (Radio România Actualităţi)

Több szenet adnak az országnak

A széntermelés tíz és az import majdnem három százalékos növekedésére számít az Országos Stratégiai és Előrejelzési Bizottság. Az év első felében majdnem 1,5 millió tonna olajegyenérték szenet termeltek ki, ami, több, mint tavaly június végéig – közölte az Országos Statisztikai Intézet. Az adatok szerint ugyanakkor 22 százalékkal emelkedett a szén importja. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR