Noua strategie naţională forestieră pune accentul pe responsabilizarea proprietarului, pe protecţie şi pe biodiversitate

Emisiunea ”Radiojurnal” – Realizator: Cristian Bâcâin – Strategia Naţională pentru Păduri 2030, care face parte din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, a fost prezentată luni la Braşov. Potrivit ministrului mediului, Tanczos Barna, aceasta pune accent pe responsabilizarea proprietarilor, dar vine şi cu o nouă abordare în ceea ce priveşte controlul şi restricţiile. Strategia prevede şi creşterea suprafeţelor împădurite până în 2026 cu 56.000 de hectare. Are detalii, Mihai Cojocaru, de la Radio România Braşov FM.
Reporter: Strategia națională forestieră construiește un nou viitor pentru pădurile României, a precizat ministrul mediului, Tanczos Barna, la Brașov. Potrivit acestuia, noua strategie forestieră pune accentul atât pe responsabilizarea proprietarului, pe protecție, pe biodiversitate, cât și pe compensarea proprietarilor de păduri aflate în zona de protecție.
Tanczos Barna: Strategia propune o nouă abordare în ceea ce privește controlul și restricțiile, astfel încât responsabilizarea proprietarilor să ducă la o implementare mai bună acestei strategii. În același timp, cu siguranță, rolul de protecție, de biodiversitate, acest serviciu social oferit de pădure întregii comunități, întregii societăți este în continuare foarte, foarte important. Vom crește suprafețele cu strictă protecție, dar în paralel trebuie să vină statul și să compenseze pierderile, să susțină proprietarii care au suprafețele împădurite, au fondul forestier în asemenea zone de protecție.
Reporter: Până la 30 septembrie, strategia forestieră va trebui aprobată prin hotărâre de guvern, după care va începe elaborarea unei noi legislații subsecvente. Potrivit ministrului, Parlamentul va trebui să aprobe în anul 2023 un nou cod silvic. Strategia este inclusă în Planul Național de Redresare și Reziliență. Astfel, cele mai importante obiective incluse în acest document vor fi finanțate din fonduri europene./mcimpoaca/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (23 august)