2022 . augusztus 24.

 

Az igazságügyi törvények módosításának törvénytervezetei a mai kormányülés napirendjén

A bírák és ügyészek jogállását, az igazságügyi intézmények szervezését és a Bírák Tanácsának törvényét módosító törvénytervezeteket még júniusban bocsátotta közvitára az Igazságügyi Minisztérium. A szóban forgó dokumentumok jelenleg is elérhetők a szaktárca honlapján. A tervezeteket a magisztrátusok több szervezete is bírálta, azt hangsúlyozva, hogy elfogadásuk aláásná a korrupció és a szervezett bűnözés elleni harcban eddig elért haladást. Az Igazságügyi Minisztérium képviselői ezzel szemben úgy nyilatkoztak, hogy a törvénytervezetek elfogadása révén jobban fog működni az igazságszolgáltatás. A koalíciós pártok támogatják a három törvénytervezet elfogadását, amelyeket a szaktárca az elmúlt héten véleményezésre megküldött a Bírák Tanácsának is. (Radio România Actualităţi)

Súlyos közlekedési baleset történt ma Bihar megyében

Ketten meghaltak, amikor egy személygépkocsi és egy kamion ütközött a DN 2-es jelzésű Kolozsvárt Nagyváraddal összekötő országúton Kisősi település körzetében. A baleset két áldozata – egy 20 éves nő és egy 36 éves férfi – a személygépkocsiban utaztak, közölte a Bihar Megyei Sürgősségi Felügyelőség. A baleset nyomán azonnal a helyszínre érkezett az élesdi tűzoltóság három mentőegysége, valamint a SMURD sürgősségi szolgálat azon csapata, amelyik a balesetek áldozatainak a gépkocsikból történő kiszabadítására szakosodott, de csak az áldozatok halálát tudták megállapítani.

Egy sérültje van annak a másik balesetnek, amely ugyancsak ma történt a DN 10-es jelzésű országúton a Buzău megyei Măgura település körzetében. Ott egy személygépkocsi ütközött egy rendőrautóval – közölte a Buzău megyei Rendőr-felügyelőség. (Radio România Actualităţi)

A TAROM légitársaság szakszervezete munkaügyi konfliktushelyzetet jelentett be

Ez azt jelenti, hogy a szakszervezet képviselői megkezdik azokat a törvény által előírt eljárásokat, amelyek a munkaügyi konfliktus feloldásához, vagy a sztrájkhoz vezethetnek. Az érdekvédelmi szervezet bejelentette, hogy a kollektív munkaszerződésről szóló tárgyalások eredménytelenek maradtak. Előzőleg a szakszervezet figyelmeztető sztrájkot helyezett kilátásba erre a hétre, amit általános sztrájk követne és a járatok felfüggesztésével járna.

Tegnap a TAROM vezetése azt közölte, hogy képtelen a szakszervezet követeléseinek a teljesítésére. (RADOR Hírügynökség)

Több mint harminc éves dokumentumokat is vizsgálatra kért be az Országos Korrupcióellenes Ügynökség (DNA) a Román Postától

A nyomozóhatóság által vizsgálatra bekért dokumentumok az országos postai szolgáltatásokat ellátó vállalat belső levelezésének körébe tartozik – közölte ma az intézmény, hozzátéve, hogy valamennyi igényelt dokumentumot átadja a DNA-nak és betartja a törvény által előírt kötelezettségeit. A Román Posta együttműködik az állam nyomozóhatóságaival és kész minden hivatalos kérésének eleget tenni – áll az országos vállalat közleményében. (Radio România Actualităţi)

Újabb 30 millió lejt biztosít tömbház-felújításra a Fejlesztési Minisztérium

Folytatja az állami finanszírozású tömbház-felújítási programját a Fejlesztési Minisztérium. Az erről szóló kormányhatározat-tervezetet a mai ülésén fogadta el a kormány – jelentette be Cseke Attila szakminiszter.

A 2019-ben elindított felújítási program segítségével 133 tömbházat újítottak fel. Ma ennek a programnak a meghosszabbításáról és 30 millió lejes többletfinanszírozásáról döntött a kormány. Az összegből azokat a tömbházakat fejezhetik be, a program elindításakor megszabott feltételek mellett, amelyeknek a felújítását már korábban elkezdték.

Országos szinten 189 tömbházépületet érint a mai döntés, ezek közül Csíkszeredában 10, Marosvásárhelyen 14 tömbház hőszigetelési és energiatakarékossági munkálatait fejezik be. A felújítás alatt álló tömbházak listája elérhető a minisztérium honlapján. A fejlesztési szaktárca a helyreállítási alapból (PNRR) további 4.333 középület és tömbház energiatakarékosságát és hőszigetelését finanszírozza – olvasható a ma kiadott RMDSZ Tájékoztatóban (RADOR Hírügynökség)

Székely Ervin, RADOR