2022. szeptember 1.

Szinte naponta emelkedik az energia világpiaci ára

Ennek oka az, hogy Oroszország folyamatosan csökkenti az Európába irányuló gázmennyiséget, épp abban az időszakban, amikor az importra szoruló országoknak gáztartalékokat kell felhalmozniuk a téli időszakra. Jelenleg egy megawatt/óra elérte az 1000 eurós árat, ami történelmi csúcsnak minősül. A hatóságok drasztikus intézkedésekre készülnek a fogyasztás csökkentése érdekében. Ezek közé tartozik a közvilágítás korlátozása, vagy a lakások belső hőmérsékletének alacsonyabb szinten történő maximálása. Iaşi-ban Mihai Chirică polgármester felszólította az intézményvezetőket, hogy felügyeljék az általuk birtokolt középületekben az energiafogyasztást. Temesvár polgármestere, Dominic Fritz bejelentette, hogy az olyan közintézmények, mint a polgármesteri hivatal vagy a kórházak nem tudnak szerződést kötni az energiaszolgáltató cégekkel. Ennek oka az, hogy szabott áraik vannak úgy a villamos energia, mint a földgáz tekintetében, azonban a piaci árak ennél magasabbak. (Radio România Actualităţi)

Többletadót vetne ki a kormány a gáz- és villamosenergia viszonteladóira

Az erről szóló sürgősségi kormányrendeletről ma dönt a kabinet. A dokumentum indoklása szerint, tekintettel az energiaárak folyamatos emelkedésére, a viszonteladók profitjai rendkívüli mértékben megnőttek. A tervezet értelmében a kormány megállapítana egy referenciaárat, s az a fölötti árból származó profitot többletadóval sújtaná. Ugyanakkor továbbra is érvényben marad az energiaárak befagyasztása és az energiaszámlák kompenzálása. A Szociáldemokrata Párt (PSD) azt szeretné, ha a többletadóból befolyó összegek a Pénzügyminisztériumhoz kerülnének. Nicolae Ciucă miniszterelnök azt mondta, hogy ezt a pénzt az energiaárak emelkedésének ellensúlyozására és az energetikai rendszer modernizálására fogják felhasználni.

Ugyanakkor továbbra is érvényben marad az energiaárak befagyasztására és az energiaszámlák kompenzálására vonatkozó döntés, mert a kormánynak érdeke, hogy megvédje az állampolgárokat az infláció hatásaitól és támogassa a gazdaság motorjának számító kis- és középvállalatokat – hangsúlyozta a kormányfő. (RADOR Hírügynökség)

Történelmi rekordot ért el augusztusban az éves infláció az eurózónában

Az Európai Statisztikai Intézet becslése szerint az év végéig 9,1%-os lesz az infláció az eurózónában, s ez meghaladja az eddigi csúcsot, ami 8,9% volt és idén júliusban mérték. Ilyen mértékű növekedésre mindeddig nem volt példa 1997 után, amióta közlik az egységes valutát használó országok statisztikai adatait. Az infláció elsődleges oka az energia, az élelmiszerek és az italok árának az emelkedése. Az eurozónán belül a balti államokban mérték a legmagasabb inflációt. (Radio România Actualităţi)

Nőtt a csődöt jelentő cégek száma

Ötödével több cég szüntette be a tevékenységét az idei év első hét hónapjában, mint 2021 azonos időszakában. Az Országos Cégnyilvántartó (ONRC) adatai szerint július 31-ig 8275 vállalkozás vált inaktívvá. Ez 19,15 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Megyei bontásban óriási eltérések vannak. Míg Kovászna és Ialomița megyékben 10, illetve 4 százalékkal kevesebb cég szüntette be a tevékenységét, addig Iași megyében 36,36 százalékkal nőtt a számuk, Brassóban pedig 31,20 százalékkal.

Kolozsban és Bukarestben az átlagnál jóval kisebb volt csődbe jutott cégek számának emelkedése, 9,92, illetve 13,78 százalék.

A gazdasági ágazatok tekintetében a legtöbb cégbezárás a kis- és nagybani kereskedelem és az autójavítás területén következett be, 2391, illetve 821. (Bukaresti Rádió)

Kilenc új bölcsődét építenek uniós forrásokból

„Aláírtuk az első kilenc, korszerű és környezetbarát bölcsőde megépítéséhez szükséges uniós finanszírozási szerződést. Ezáltal a kormányzati alapokból erre a célra félretett összegeket még több bölcsőde megépítésére fordíthatjuk” – a nyilatkozta Cseke Attila, fejlesztési miniszter.

A szaktárcavezető elmondta: a fejlesztési minisztérium uniós finanszírozásból, a helyreállítási alapból (PNRR) összesen 124 új bölcsőde megépítésére biztosít támogatást, ezek közül az első kilencre írták ma alá – a miniszterelnök jelenlétében – a finanszírozási szerződést, és újabb 55 szerződést írnak alá a következő napokban.

„A 124 uniós alapból finanszírozott új bölcsődében 7.450 gyermek számára biztosítunk új bölcsődei helyeket, ezen felül pedig kormányzati erőforrásokból további bölcsődéket építünk” – hangsúlyozta Cseke Attila.

A mai jóváhagyás értelmében Gyulafehérváron, Nagykárolyban és Medgyesen épülhet új bölcsőde. Az új bölcsődék megépítését teljes mértékben a fejlesztési minisztérium finanszírozza, a telkek közművesítését is beleértve, az önkormányzatoknak csak a telket kell biztosítania. A 124 új bölcsődét 2025 végéig építik fel.

A korszerű, környezetbarát bölcsődékben napelemekkel, hőpumpákkal állítják elő a szükséges energia egy részét, a gyermekek számára pedig nemcsak játszó- és hálószobákat, hanem saját konyhában előállított meleg ételt is biztosítanak, illetve kültéri játszóteret – áll a ma megjelent RMDSZ Tájékoztatóban (RADOR Hírügynökség)

Székely Ervin, RADOR