DIE TAGESZEITUNG (taz): Căsătoria ca eveniment naţional (I.)

Radicalul de dreapta George Simion îşi înscenează nunta în stil populist. Modelul istoric care stă la baza acesteia este nunta fascistului Codreanu din 1925.
A provoca, a fi mitocan, a jigni, a insulta minorităţile naţionale şi sexuale, a minimaliza holocaustul: toate acestea fac parte din repertoriul politic al deputatului radical de dreapta şi şeful partidului ultranaţionalist AUR în vârstă de 35 de ani din România, George Simion.
Pentru a-şi transmite mai consistent mesajele sale populiste către popor, la sfârşitul săptămânii trecute şi-a înscenat nunta ca o mega-sărbătoare transmisă direct online, la care au luat parte aproximativ 10.000 de oaspeţi din toate colţurile ţării.
În preambulul „nunţii secolului” Simion le-a transmis celor 1,2 milioane de susţinători pe internet că a pregătit pentru sărbătoare produse agricole exclusiv româneşti. De asemenea, a transmis oaspeţilor că este obligatorie purtarea la nuntă doar a costumelor populare româneşti. A anunţat totodată că nunta religioasă va fi oficiată de către Arhiepiscopul Teodosie şi un sobor compus din mai mulţi alţi preoţi.
Marele eveniment organizat ca o serbare câmpenească a fost o reproducere a nunţii fascistului şi antisemitului român Corneliu Zelea Codreanu (1899-1938). La nunta din 1925 a acestuia au fost invitaţi de asemenea zeci de mii de persoane – toate îmbrâcate în costum popular. Codreanu a fost fondatorul şi şeful legiunii de extremă dreaptă a Arhanghelului Mihail. Grupul, cunoscut şi sub numele de Garda de Fier, a fost cea de-a treia organizaţie de extremă dreaptă ca pondere din perioada interbelică, alături de NSDAP (Partidul naţional-socialist muncitoresc german) şi de mişcarea italiană a lui Mussolini.
(Autor: William Totok)

DIE TAGESZEITUNG (Germania), 31 august 2022
https://taz.de/Aufregung-um-Politiker-in-Rumaenien/!5874968/
Traducerea: Imola Stănescu