Comisie specială pentru pachetul noilor legi ale justiţiei şi alte obiective ale parlamentarilor

„Radiojurnal” – Realizator: Cristian Bâcâin – Parlamentul reunit în prima zi a sesiunii legislative de toamnă a înfiinţat o comisie specială, care se va ocupa de pachetul noilor legi ale justiţiei, adoptat recent de executiv. Ce alte obiective ale deputaţilor şi senatorilor din coaliţia majoritară au fost anunţate, ne spune Alina Stănuţă:
Reporter: Adoptarea legilor justiţiei este un obiectiv al României, asumat prin PNRR. De aceea și parlamentarii puterii au început demersurile încă din prima zi a sesiunii parlamentare. Președintele interimar al Senatului din partea PNL, Alina Gorghiu:
Alina Gorghiu: Așteptăm legile justiției. Senatul va fi cameră decizională pe parte din acestea, ca și pe legile educației. Avem și alte proiecte legislative care sunt prioritare pentru guvern, în principal toate care sunt prinse în programul de guvernare, tot ce este prins ca jalon în PNRR și, suplimentar, proiecte pe care parlamentarii le-au înaintat: integritate în funcții publice, cote de gen în parlament și tot ce ține de partea de social-educație vor fi priorități ale PNL în această sesiune parlamentară.
Reporter: Colegi de guvernare, social-democrații își propun, printre altele, ca în această sesiune parlamentară să găsească o formulă constituțională, astfel încât pensiile speciale să poată fi impozitate. Liderul de grup al senatorilor PSD, Radu Oprea:
Radu Oprea: Nu poţi să explici unui pensionar cu pensie minimă cu 1.000 de lei că alții care nu au contribuit neapărat au pensii foarte mari. Trebuie găsită o soluţie care să fie constituțională și care să fie solidă și respectată de toată lumea. Partidul Social Democrat este decis să găsească o astfel de soluție. Lucrul acesta trebuie rezolvat.
Reporter: În prima zi a sesiunii parlamentare, Senatul a adoptat proiectul de lege privind protecția avertizorilor în interes public. În calitate de prim for sesizat, au fost admise obiecțiile formulate de președintele Klaus Iohannis în cererea sa de reexaminare./lcoman/avladucu

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (2 septembrie)