Apuse sunt vremurile în care bucătăria era un spațiu de lucru „trist”, ascuns în spatele ușilor închise. În zilele noastre, bucătăria este „inima casei”, un spațiu esențial pentru viața de zi cu zi, ocazii speciale și divertisment, sub orice formă. Pe măsură ce bucătăria a devenit o parte integrantă a vieții de zi cu zi, oportunitățile de a face din această încăpere un spațiu perfect au devenit și ele practic, nesfârșite. Când vine vorba de modernizarea sau remodelarea completă a unei bucătării, stilul general al spațiului ar trebui să fie primul lucru hotărâtor. Nu ar trebui să fie prea greu să ne găsim stilul perfect de bucătărie (ca de altfel în nicio altă încăpere) pentru că stilul este acel lucru pe care știi imediat că îl iubești și avem un sentiment instinctiv pentru ceea ce ne place și ce nu. Și totuși, mulți oameni sunt în dilemă atunci când vine vorba de definirea propriului stil. Unii știu de la bun început ce-și doresc și ce le place în mod deosebit, dar se tem să nu ia prea în serios caracteristicile unui singur stil. Alții, dimpotrivă, sfârșesc prin a face prea multe combinații din diferite teme de design. Adevărul este că majoritatea spațiilor au elemente din diferite stiluri și nu reprezintă o cale sigură. Printre cele mai abordabile stiluri, cu care nu există varianta de a da greș în amenajările interioare, se numără cel clasic, modern, rustic și cel industrial. Entuziasmul pentru a ne crea idealul de bucătărie, construită în jurul propriilor nevoi reale, definește noile concepte de bucătării. Pentru a fi mereu cu un pas înainte, în ceea ce privește calitatea și designul, echipe complexe de specialiști sunt concentrate în jurul unui singur scop: găsirea unor soluții perfect adaptate stilului dvs.

Bucătăriile clasice sunt atemporale și flexibile. Acest lucru vine cu dovezi clare, cum ar fi paletele de culori neutre și detaliile simple, liniștite și nepretențioase. În mod cert, o bucătărie clasică poate fi considerată prea sigură pentru individualiști și prea ornamentată pentru puriști, dar pentru mulți dintre noi este ca și cum am purta o pereche de jeans și un tricou alb la care adăugăm un colier, niște pantofi cu toc și un blazer negru – și, gata, putem spune că ne-am găsit stilul perfect de vestimentație. Când se îmbarcă la o remodelare a bucătăriei, majoritatea proprietarilor petrec ore în șir colectând fotografii inspiratoare cu amenajări ale acestei încăperi. Dar acest lucru nu ajută neapărat o persoană să-și dea seama ce vrea și chiar poate declanșa confuzie. Partea dificilă a procesului este să învățăm să restrângem opțiunile și să avem foarte clar în minte cum dorim să arate, de fapt, bucătăria ideală. În general, o bucătărie funcționează bine dacă este organizată eficient și cu bun gust. Nu contează cât de mult spațiu aveți la dispoziție, ci cât de bine veți știi să îl puneți în valoare. Există numeroase modalități de a crea deschidere și senzația de spațiu mult mai mare, dar și diferite trucuri de a maximiza funcționalitatea. Pentru că stilul este foarte important într-o bucătărie, această etapă trebuie să primeze în amenajarea și/sau remodelarea acestui spațiu.


Cum să vă alegeți stilul de amenajare
Stabilirea stilului de amenajare a bucătăriei este primul pas pe care trebuie să îl faceți, pentru că în funcție de acesta, veți putea achiziționa materialele pentru finisaje și mobila de bucătărie. Dacă ignorați acest prim pas, va fi mult mai dificil să schimbați ulterior decorul. Pe lângă acest aspect, o bucătărie decorată în stilul care vă definește cel mai bine și care vă reprezintă, va deveni un mediu prietenos, iar activitățile specifice bucătăriei se vor transforma în adevărate hobby-uri. Dacă stăm bine să ne gândim, petrecem foarte mult timp în bucătărie, ca și în camera de zi sau în dormitor, de altfel, creându-ne noi și noi amintiri. Tocmai, sau mai ales din acest motiv, bucătăria trebuie să se plieze perfect stilului dvs. și să se afle în perfectă armonie cu celelalte încăperi din casă. De obicei, bucătăria se amenajează pe termen lung, iar stilul adoptat este cel clasic. În schimb, dacă vă atrag formele simple, contrastele de culori și elementele lucioase, atunci o bucătărie modernă este cea care vi se potrivește. Totodată, dacă vă place să vă întoarceți în trecut, să puneți accentul pe elemente naturale și tradiționale, puteți valorifica acest lucru printr-o amenajare în stil rustic. Uneori, se întâmplă chiar să rămâneți surprinși de stilul de bucătărie care vi se potrivește pe deplin. Un aspect foarte important de care trebuie să fiți conștienți în orice situație este că simetria, omogenitatea și echilibrul trebuie să se regăsească în bucătăriile din orice stil.

* Colectați imagini… – Porniți de la o idee, ca de exemplu o culoare sau un anumit tip de mobilier, și salvați orice imagini cu bucătării care vă plac în acest sens. Este posibil să nu găsiți de la bun început ceea ce căutați, dar nu vă pierdeți răbdarea, lucrurile bune vin pe parcurs. S-ar putea, dimpotrivă, să găsiți o grămadă de imagini cu bucătării care să merite salvate și să vă simțiți copleșiți. Nu încercați să editați fotografiile pe măsură ce le găsiți. Fiți mai întâi siguri că ceea ce ați găsit se potrivește întru totul proiectului dvs. de vis. Abandonați din start acele poze care nu se încadrează nevoilor dvs. imediate, pentru ca abia apoi să începeți editarea celor rămase. Etapa de editare în timpul procesului de adunare efectivă a ideilor inspiratoare poate fi provocatoare și sufocantă pentru propria dvs. creativitate.

* …și organizați-le – O următoare etapă evidentă (dar nu și obligatorie) în procesul de căutare, este organizarea a tot ceea ce descoperiți pe parcurs. Este în regulă dacă decideți să rămâneți neorganizați (sau chiar puțin dezorientați) în clasificarea fotografiilor. Dacă doriți să vă organizați fotografiile în foldere sau albume foto (depinde de variantele de căutare – online sau offline), atunci vă veți situa cu un pas înaintea celorlarți, dacă nu, nu vă agitați prea mult în acest sens. Se poate și fără! Indiferent dacă le veți organiza sau nu, ar fi bine totuși să le etichetați. Le puteți clasifica după stil – clasic, modern, rustic, industrial, etc. – pe cele cu elemente majoritare dintr-un anumit stil -, după culori predominante, finisaje (ca de exemplu mai multe fotografii cu podele din lemn de culoare închisă), mobilier (cum ar fi cele cu colțare de bucătărie), dispozitive de iluminat, după culoarea și materialele pereților sau tapet, după aspect (cele care conțin insule), sau după orice alte detalii de care doriți să țineți cont în propria amenajare. Indicat ar fi să le lăsați separat pe cele nedefinite, în care elementele par să se afle la confluența dintre clasic și modern, industrial și rustic, sau care conțin elemente din prea multe stiluri.

* Recapitulați și selectați – După isprăvirea acestor etape, ar fi bine să faceți o recapitulare a tot ceea ce ați strâns până acum, pentru a vedea dacă încă răspundeți emoțional la imaginile respective. Dacă a trecut ceva vreme de când ați început căutările și ați ”vizionat” deja sute de spații, preferințele dvs. s-ar fi putut schimba între timp, fără ca măcar să realizați. Selecția nemiloasă vă poate ajuta cu adevărat să clarificați lucrurile. În cazul celor care nu și-au organizat fotografiile pe anumite criterii, se poate întâmpla ca aceștia să revadă o imagine și să exclame: „De ce oare am salvat fotografia asta?” Dacă chiar nu vă mai amintiți și nici nu vă spune nimic, eliminați-o fără niciun regret. Acum, că ați colectat la întâmplare, clasificat și editat, reveniți prin toate fotografiile salvate și examinați imaginile pentru anumite piese. În funcție de cum vă doriți să arate idealul dvs. de bucătărie, căutați doar pozele cu dulapuri roșii, doar cu hote industriale sau doar pe cele cu insule, ignorând imaginea în ansamblu. S-ar putea să nu vă placă toate caracteristicile unei camere, dar un element ar putea fi exact ceea ce vă doriți. Faceți o notă sub fotografie cu elementul care v-a atras atenția în mod deosebit și recurgeți la o nouă clasificare sau editare a pozelor.

* Apelați la un profesionist – Pentru cei care tot ceea ce am descris până acum pare imposibil de realizat, aflați că puteți apela oricând la serviciile unui profesionist. Pentru unii proprietari de case, lucrul cel mai potrivit rămâne angajarea unui profesionist care să-i ajute să treacă prin această fază de colectare a inspirațiilor. Unii proprietari chiar lasă acest lucru în totalitate în seama unui designer de interior, fiind de-acum datoria designerului să asculte, să interpreteze, să adune inspirația pentru clientul său, și să o înmâneze spre aprobare.
* Sesiuni de Q&A – O altă modalitate prin care puteți afla rapid și sigur stilul care vi se potrivește este să vă puneți cât mai multe întrebări – despre utilitatea bucătăriei, persoanele care o frecventează, spațiul de care dispuneți, dispunerea pereților și în ce măsură pot fi ei folosiți, buget, culori, finisaje, spațiu pentru insule (dacă există) etc. Dacă cei mai mici membri ai familiei frecventează adesea bucătăria cu degețelele lor micuțe și lipicioase, este destul de clar că o bucătărie cu suprafețe lucioase ar însemna să le ștergeți în mod constant, deci o muncă în plus. Dacă folosiți în mod frecvent bucătăria pentru gătit, veți avea nevoie de spațiu pentru pregătirea preparatelor. Există, în prezent, spațiu neutilizat? Puteți adăuga mai multe dulapuri sau rafturi până în tavan, pentru a stoca articolele pe care le folosiți doar ocazional? Care este bugetul dvs.? Oricât de banal ar suna, rețineți că cel mai ieftin produs nu înseamnă neapărat și o calitate inferioară, dar indicat ar fi să vizitați un showroom și să examinați atent finisajele. Atenție: stilul este mai ușor de recunoscut cu ochii decât din cuvinte! Sunt o sumedenie de întrebări care își așteaptă răspunsurile, și care odată aflate veți descoperi că sunteți pe cale de a afla și propriul stil.
Bucătăria, personalitatea și stilul
Cuvântul „stil” are multiple înțelesuri când vine vorba de bucătărie, tocmai pentru că există o sumedenie de tipuri din care puteți selecta. În sensul ceva mai larg, există doar două lucruri care afectează stilul unei bucătării – propriile noastre dorințe și structura sau economia casei. Cel mai probabil, bucătăria dvs. vă va reflecta personalitatea, dar întrucât remodelarea acesteia este o investiție destul de mare și chiar nu puteți lăsa stilul de design să dicteze, bucătăria trebuie să se amestece sau să se confunde cu tot ceea ce o înconjoară. De exemplu, dacă locuiți într-un apartment nou-nouț, probabil că nu ar trebui să selectați o bucătărie în stil rustic. În final, stilul dvs. va reprezenta fiecare decizie pe care ați luat-o și trebuie așadar să-l iubiți pentru că veți trăi cu aceeași bucătărie timp de cel puțin 15-20 de ani. Este evident că aspectul bucătăriei dvs. va dicta, în cea mai mare măsură, și stilul ales. Dacă doriți să aduceți lumină într-o bucătărie mică, alegeți finisaje deschise la culoare și reflectorizante, lucioase. Dacă, în schimb, aveți un spațiu mare, orientat spre sud, atunci un finisaj mat este mult mai bun decât unul strălucitor, întrucât reflexiile vor deveni enervante. Insulele, de exemplu, funcționează numai în spații mari, nu și cele mici.

Decoruri actuale
Stilul cel mai la modă în acest moment este reprezentat de elemente voluminoase, esențiale și linii minime. Totul îmbogățit cu soluții de mobilier pentru spații deschise, multifuncționale, întrucât, în cele mai multe din cazuri, bucătăria și zona de living comunică în mod natural sau ar fi bine să o facă. Modelele cele mai căutate furnizează soluții inteligente, caracterizate prin funcționalitate optimă și ergonomie. Dulapurile din sticlă și rafturile transparente arată mai puțin voluminoase pe pereți decât dulapurile mari, cu uși solide. Sticla, folosită pe orice suprafață – rafturi, pereți, backsplash, sau chiar blaturi -, va da iluzia de spațiu. Suprafețele de lucru albe sau strălucitoare, laminate, sau cele din piatră vor face ca încăperile să pară mai mari. Dacă doriți să actualizați bucătăria, luați neapărat în considerare stilul dvs. de viață, stilul de viață al membrilor familiei, dacă vă place să gătiți sau nu, spațiul de care dispuneți, etc. Colecțiile contemporane de bucătării cu stil răspund cerințelor prin simplitatea și eleganța formei, combinate cu un design progresist, care îmbunătățește spațiul de depozitare, și un design adaptabil, funcțional. Materiale precum sticla și o gamă largă de culori pun bucătăria în centrul atenției.

Stiluri de design pentru bucătării
Pentru cei care preferă o bucătărie spectaculoasă, detaliile prețioase, materialele de calitate superioară și măiestria execuției sunt foarte importante. Acestea se regăsesc cu precădere în bucătăriile clasice, iar frumusețea unui stil clasic este întotdeauna la modă, mai ales cand este însoțit de progresul tehnologic, comoditate și materiale special alese. Ecologia și calitatea sunt „pietrele de temelie” în alegerea unei bucătării „respectuoase” cu mediul înconjurător. În acest caz, se va folosi doar lemnul care provine din păduri controlate riguros și energie generată în principal de sisteme fotovoltaice. Designerii de bucătării au o sarcină destul de delicată având în vedere că se confruntă cu o accelerare a evoluției continue a gustului în acest domeniu.

* Bucătăriile în stil rustic încă păstrează stilul caselor țărănești, calde și primitoare, oferind o mare funcționalitate și control. Rafturile deschise, podelele clasice și masa mare de bucătărie sunt extrem de utile și comode. Datorită lemnului, pietrei, cărămizilor, a materialelor naturale, în general, a aparatelor vintage și a șemineelor, acest gen de bucătării sunt în prezent extrem de populare. Casele țărănești calde și primitoare sunt extrem de ancorate în prezent și încă oferă o mare funcționalitate și confort. Rafturile deschise, chiuvetele largi, podelele clasice și masa mare de bucătărie, pe toate le veți îndrăgi și le veți folosi cu ușurință. Bucătăriile rustice rivalizează și astăzi cu bucătăriile clasice. Datorită lemnului, pietrei, cărămizilor, a materialelor naturale în genere, a aparatelor vintage și a șemineelor acest gen de bucătării sunt în prezent extrem de populare.
– Diferite de acestea, dar păstrând detalii din acest stil, sunt bucătăriile tradiționale. Aceste bucătării sunt definite prin detaliile lor, care includ elemente arcuite, ornamente decorative, un amestec de finisaje antice și mobilier suspendat sau candelabre. Bucătăriile tradiționale sunt definite prin detaliile lor, care pot include elemente arcuite, ornamente decorative, un amestec de finisaje antice și mobilier suspendat sau candelabre. Pe de-o parte, este puțin probabil ca această tendință să se inverseze în 2016. Pe de altă parte, nu avem nicio dovadă că stilul tradițional ar fi murit – dimpotrivă.
– Confortabile, fericite și nepretențioase, bucătăriile cottage (rurale) rememorează vremurile mai simple și evocă un sentiment de viață lejeră, fără griji și greutăți. Culorile moi, mobilierul de epocă, podelele din lemn, accentele pline de culoare dar și perdeluțele haioase vor infuza bucătăria cu confort rural. Insula este un alt element specific bucătăriilor cottage. În designul actual aspectul funcțional este completat de cel estetic, deoarece o insulă înfrumusețează orice bucătărie indiferent de stil.

* Spre deosebire de cele tradiționale, bucătăriile moderne sunt extrem de variate. Ca și definiția modernului în sine. O bucătărie modernă este o bucătărie simplă, cu un design neîncărcat, care se bazează pe funcționalitate. Într-o bucătărie modernă vor exista mai multe decorațiuni și culori față de o bucătărie minimalistă, iar funcționalitatea va fi pusă pe primul loc. Definiția „modernului” variază foarte mult, dar atunci când ne gândim la desene sau modele moderne de bucătărie, de multe ori ne gândim la dulapuri, fără rame elegante și simple, linii orizontale puternice și o lipsă de ornamente și la frumusețea naturală a materialelor strălucitoare. Modernismul depășește minimalismul – chiar dacă au detalii comune (simplitatea mobilierului), cel dintâi stil va avea întotdeauna mai multe decorațiuni și mai multe culori. O bucătărie modernă permite alegerea unor scaune tapițate cu imprimeu geometrizat, dacă ție acela îți place, ori a unor scaune din plastic și metal: important este să se încadreze în estetica generală a bucătăriei.

* Bucătăriile minimaliste sunt cele specifice apartamentelor de bloc, reprezentând armonia și simplitatea la interior. Bucătăriile minimaliste se bazează pe o regulă pe cât de simplă pe atât de dificil de urmat: cu cât există mai puține piese de mobilier și decorațiuni, cu atât mai mare va fi impactul final. Bucătăria minimalistă pare cel mai simplu de pus la punct, nu-i așa? Numai că tocmai această simplitate necesită mai multă atenție și mai multă grijă în alegerea mobilierului și a puținelor detalii ce vor fi lăsate la vedere. De exemplu, este recomandat ca mobilierul să încorporeze frigiderul, aragazul, mașina de spălat rufe, mașina de spălat vase și spațiul pentru coșul de gunoi. Scaunele vor avea cele mai simple modele și din punct de vedere al structurii, cât și din punct de vedere al imprimeurilor (care vor lipsi cu desăvârșire sau vor fi abia detectabile).

* Bucătăriile open-space sunt, de asemenea, foarte moderne, frumoase și practice mai ales dacă dețineți un apartament mic. Și dacă aveți o casă mare acestea devin sofisticate. La capitolul design, bucătăriile open-space trebuie să corespundă liniilor generale de amenajare din living, astfel încât să obțineți un ambient unitar. Regula este valabilă atât pentru paleta cromatică folosită, cât și pentru liniile de design ale mobilierului.

* Bucătăriile contemporane pot fi foarte elegante, dar, în timp ce o bucătărie pur modernă celebrează adesea structura și cadrele, o bucătărie contemporană este adesea mai jucăușă în formă și finisaje, inclusiv prin elemente ale altor stiluri și prin crearea propriei reflecții.
* Gândiți-vă la o bucătărie de tranziție ca la un ”moderator”, adică un spațiu care încearcă să împace și vechiul și noul. Cu căldura designului tradițional curat și liniile simple ale stilului contemporan, spațiile de tranziție proiectează echilibru și și armonie. Pentru că oferă o bună flexibilitate, sunt o alegere excelentă pentru proprietarii de case al căror gust se întinde pe cele două laturi: tradițională și modernă.
* Stilul artizanal a apărut în secolul al XX- lea ca o reacție la producția în masă și la agitația din epoca victoriană. Lemnul său bogat, elementele încastrate, gresia lucrată manual și simplitatea bine realizată continuă să ne farmece.
* Bucătării inspirate din bistro-urile pariziene – Dacă tânjiți după aspectul cafenelelor de pe Rue Montmartre, de ce să nu aduceți un strop de stil parizian în propria casă? Iluminatul intim, vasele frumoase lăsate la vedere, pardoselile din gresie și materialele cu dungi ar trebui să fie de ajuns pentru a vă bucura de acest stil.
* Bucătării clasice – Ce înseamnă clasic? Răspunsul este la fel de variat ca și bucătăriile în sine. Cu toate acestea, dulapurile albe sau crem, detaliile arhitecturale simple și accentele negre oferă un spațiu aparent gol pe care proprietarii îl pot personaliza cu atingeri contemporane, tradiționale și eclectice pe care le consideră potrivite.
* Bucătării în stil mediteranean – Hotele conice, țigla pictată manual, dulapurile din lemn, tavanele cu grinzi și nișele de gătit arcuite sunt doar câteva dintre caracteristicile care au pus bucătăriile renașterii spaniole pe lista celor mai căutate stiluri.
* Bucătării eclectice – Doriți să amestecați mai multe stiluri? Este casa dvs., puteți amesteca, potrivi și adopta orice stil distinct pentru propria bucătărie. Truc: Fiți un rebel cu o cauză bine definită. Obțineți idei pentru o bucătărie foarte personală, cu accente de stiluri moderne și rustice, fler, umor și reverență.
* Bucătării în stil ”Shaker” – Acesta este un stil care se încadrează într-un stil de tranziție mai larg. Este un aspect minimalist, mai degrabă tradițional decât modern, dar are anumite caracteristici comune cu cel din urmă, cum ar fi liniile curate, simple și aspectul ordonat.
* Bucătării în stil scandinav – Stilul scandinav se definește prin culoarea albă și curată a pereților, cu piese de mobilier simple dar remarcabile. Amenajarea bucătăriei în acest stil poate fi o idee foarte bună dacă doriți să aveți o casă cu un decor modern, dar cu o încărcătură nordică în același timp.
* Bucătării industriale – O bucătărie amenajată în stil industrial va fi dominată de pragmatism: tigăile și toate instrumentele de gătit vor fi așezate la îndemână, iar mobilierul va fi cât mai puțin și cât mai puțin voluminos. Nu poate lipsi o insulă funcțională, unde vei depozita o parte din instrumentele de gătit, câteva alimente neperisabile și alte obiecte utile în bucătărie. Majoritatea produselor de mobilier vor fi fabricate cu mult metal și lemn închis la culoare.

* Bucătării vintage – De fapt, aceasta va avea și elemente moderne de jur împrejurul ei, iar mobilierul poate fi cu ușurință numit „clasic” – dacă nu ești la extrema vintage-ului, astfel încât să ai numai mobilier antic, recondiționat, mobilierul tău va arăta ca cel din anii ’70-’80. Va trebui să alegi cu atenție culorile, recomandările fiind pentru pasteluri și imprimeuri florale discrete. Carourile se încadrează, de asemenea, în recomandările tipice pentru acest stil. Caută să potrivești acestor aranjamente și electronice și electrocasnice cu aer retro.

* Pentru toate tipurile de bucătării, pe lângă design, mobila este extrem de importantă. Mobila de bucătărie trebuie musai să se potrivească cu designul, să fie funcțională, modernă și de calitate. Abordarea de tip “custom-tailoring” care vizează personalizarea bucătăriei este una dintre cele mai solicitate metode de amenajare a acestor spații. Materialele, culorile, finisajele, echipamentele de interior și accesoriile sunt foarte atent alese. Toate acestea pot fi ingredientele unei bucătării atrăgătoare, funcționale și ergonomice. Podelele, pereții, sistemele de iluminat, nimic nu trebuie lăsat la voia întâmplării, ci trebuie gândite ca un concept unitar, care să respecte aceleași reguli de design și calitate.

BONUS: Elemente clasice cu care nu veți da greș în nicio bucătărie
* Dulapurile albe sau crem. Bucătăriile clasice sunt atemporale și fresh. Acesta este un stil cu care aproape toți consumatorii se simt confortabil, chiar și cei mai „moderniști” dintre ei, iar bucătăriile albe definesc acest stil.
* Detaliile arhitecturale simple. Puteți folosi mobilier cu picioare frumos sculpate sau în stil „toe kicks”.
* Blaturile negre și marmura albă. Bucătăriile clasice merg adesea mână în mână cu negru sau alb, fie că este granit, piatră sau cuarț. Marmura de Cararra și marmura Calacatta sunt cele două tipuri care se disting cu adevărat în bucătăriile clasice. De fapt, blaturile de marmură sunt adesea punctul focal al unei bucătării clasice. Chiar dacă mulți proprietari cunosc faptul că există probleme cu întreținerea marmurii, aceștia nu pot rezista frumuseții sale.
* Mozaicul alb. Chiar nu mai contează în ce dimensiune, deși clasicul este 3×6. Poate fi lucioasă, crăpată, tăiată, executată manual, făcută la mașină sau chiar marmură albă. Dacă sunteți în căutarea unui stil la interferența dintre clasic și modern, încercați și alte dimensiuni – cum ar fi 2×6, 2×8 sau 2×4 – proporțiile pot schimba cu adevărat aspectul bucătăriei dvs.
* Elementele ușoare, simple, nu prea moderne și nici prea ornate. Un alt aspect care definește acest stil este aspectul ușilor de la dulapuri. Nu veți vedea prea multe uși cu panouri ridicate (adesea găsite în bucătăriile tradiționale) sau de uși cu panouri plate, de obicei văzute în bucătăriile moderne.
* Paletele neutre. Bucătăriile clasice nu trebuie să fie neapărat albe. O bucătărie poate combina dulapurile colorate, și chiar dacă dulapurile au oarecare glazură, stilul simplu al ușii le împiedică să fie prea tradiționale. Plăcile de mozaic pot avea o culoare ceva mai închisă decât albul clasic, care este atât de popular. Combinația alb-negru este la fel de atemporală și clasică ca și stilul însuși. Paletele alternative, cum ar fi maro și alb, se regăsesc, de asemenea, în designul clasic de bucătării. Dulapurile din lemn de nuc, marmura albă și stilul dulapurilor clasice sunt toate elemente ale unei bucătării clasice.
* Flexibilitate. Ceea ce ne place la bucătăriile clasice este că sunt asemenea unor cameleoni: puteți să luați aceeași bucătărie și să-i schimbați complet look-ul prin amestecarea unor scaune moderne de bar și a unor corpuri de iluminat industriale, sau invers … nu prea contează, efectul este la fel de interesant. Clasicul poate deveni eclectic prin adăugarea unor plăci de gresie moderne îmbinate cu o masă și scaune în stil vintage și cu lustre în stil industrial. Clasicul poate să devină mai tradițional când îi sunt alăturate niște candelabre tradiționale sau mobilier cu picioare. O bucătărie poate avea chiar un pic din aspectul rustic modern dar va rămâne tot clasică. Uneori numai arhitectura influențează o bucătărie clasică într-o direcție sau alta, ca de exemplu, grinzile expuse și spațiul voluminos. Bucătăriile în stil clasic sunt limitate doar de imaginația dvs.

Autor: Alina Andrei, RADOR

https://www.houzz.com/magazine/how-to-find-your-kitchen-style-stsetivw-vs~1253816
https://www.kitchensbyemmareed.co.uk/choosing-your-kitchen-style
https://www.houzz.com/magazine/8-elements-of-classic-kitchen-style-stsetivw-vs~1353248
https://www.drurydesigns.com/blog/how-to-find-your-kitchen-style/
https://www.usacabinetstore.com/how-to-find-your-kitchen-style/