Preşedintele Ungariei, Katalin Novák, va efectua o vizită săptămâna viitoare la Bucureşti

Preşedintele Ungariaie, Katalin Novák, va efectua o vizită oficială, săptămâna viitoare, miercuri, la Bucureşti, la invitaţia preşedintelui României, Klaus Iohannis. Pe lângă întâlnirea bilaterală prezidențială, președintele Ungariei va fi primit și de premierul român Nicolae-Ionel Ciucă, Alina-Ştefania Gorghiu, președinte interimar al Senatului, și Ion-Marcel Ciolacu, președinte al Camerei Deputaţilor, potrivit informaţiilor ziarului ungar „Magyar Nemzet”. Programul preşedintelui ungar, Katalin Novák, include și o întâlnire cu Kelemen Hunor, președinte al Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), vicepremier al României, precum şi cu ceilalţi miniştrii ai UDMR din Guvernul României.
O întâlnire oficială prezidențială în capitala României a avut loc în urmă cu 12 ani, în 2010, iar Katalin Novák se va întâlni cu omologul său român pe 7 septembrie, pentru a treia oară în cele patru luni de la investirea sa în funcţia de preşedinte al Ungariei. Cei doi preşedinţi de stat s-au întâlnit în luna iunie la summitul statelor membre NATO din Europa Centrală şi de Est, la aşa-numitul Format București 9 (B9), care a avut loc la Bucureşti, iar după summitul regional NATO au avut şi o întâlnire bilaterală, față în față. Despre ultima lor întâlnire Katalin Novák a scris într-o postare de pe Facebook: „Dorinţa noastră este dezvoltarea unor relaţii moderne şi pragmatice, amândoi vom depune eforturi pentru dăinuirea maghiarilor din Transilvania pe pământul lor natal”.
Prima vizită în străinătate efectuată de Katalin Novak după investirea sa a fost la Varşovia, după care la mijlocul lunii mai a făcut o vizită privată în Transilvania, la invitaţia Eparhiei Reformate din Ardeal.
(https://magyarnemzet.hu/kulfold/2022/09/jovo-heten-bukarestbe-utazik-novak-katalin-koztarsasagi-elnok)/rganciu/sdm2