2022. szeptember 5.

Klaus Iohannis államfő ma részt vesz a „Grigore Moisil” Kollégium tanévnyitó ünnepségén

A köztársasági elnök beszédet mond az esemény alkalmából. Nicolae Ciucă miniszterelnök Craiován, a Tudor Vladimirescu Katonai Kollégiumban fog felszólalni a tanévnyitó alkalmából.

Amint arról korábban hírt adtunk, az idei tanév szerkezete megváltozott: a tanítás 36 hétig tart (kivételt a 12 osztályosok és az esti tagozatok 13-ik osztályosai képeznek, akik csak 34 hétig járnak iskolába). A tanévet öt modulra bontották, ezeket négy vakáció választja el egymástól. Az első modul szeptember 5-től október 21-ig, a második október 31-től december 22-ig, a harmadik a megyei tanfelügyelőségek döntésétől függően január 9-től február 3-ig, február 10-ig, vagy február 17-ig, a negyedik február 13-tól, február 20-tól, vagy február 27-től április 6-ig (attól függően, hogy miként döntöttek a megyeri tanfelügyelőségek), az ötödik pedig április 19-től június 16-ig fog tartani.

További újdonság, hogy az 5-8 osztályban elért tanulmányi átlagot ezentúl nem fogják beszámítani a kilencedik osztályba felvételizők jegyeibe, mindössze a képességfelmérő vizsgákon elért eredményeket veszik majd figyelembe. Ugyanakkor nem számolnak harmadévenként tanulmányi átlagot, csak a tanév végén összegzik az előmenetelt és megszűnnek a harmadévenkénti dolgozatok is. (RADOR Hírügynökség)

Rapport Richárd a jövőben román színekben fog versenyezni

Az élvonalbeli magyar sakkozó azok után döntött így, hogy rendkívül csábító szponzorálási ajánlatot kapott Sacha Dragic romániai szerb származású üzletembertől, a Superbet sportfogadási ügynökség tulajdonosától és a Grand Chess Tour bukaresti fordulójának szervezőjétől. A szerződés értelmében Rapport a jövőben román színekben fog versenyezni.

Korábban a Telex internetes portál azt közölte, hogy a versenyző édesapja szerint ez a szponzorálási szerződés lehetővé teszi a fia számára, hogy gyorsabban fejlődjön. Eddig ugyanis saját pénzéből és a versenyeken elért díjaiból volt kénytelen megfizetni a szekundánsait, ami jelentős anyagi megterhelést jelentett számára.

Rapport a legmagasabb Élő pontszámmal rendelkező magyar versenyző, aki korábban a világranglista ötödik helyén is állt. Összehasonlításként: az eddigi legjobb román versenyző, Bogdan Deac tavaly decemberben a világranglista 59-ik helyén áll és 40 ezer eurós szponzorálást kap a már említett Sacha Dragictól – írta idén júniusban a Ştiri pe surse hírportál. A Transtelex szerint a milliárdos romániai üzletembernek „évi pár százezer eurós támogatás meg sem kottyan, a 26 éves Rapportnak viszont ez egy vissza nem térő lehetőség, hogy állandósítani tudja helyét a legjobbak között”.

A Nemzetközi Sakkszövetség, a FIDE szabályzata lehetővé teszi, hogy a versenyzők állampolgárságuk megváltoztatása nélkül zászlót váltsanak. Erre korábban több példa is volt, az örmény olimpiai bajnokcsapat tagja, Levon Aronjan tavaly óta amerikai színekben versenyzik. (RADOR Hírügynökség)

Lebukott drogkereskedők

Egy romániai nőt és egy olasz férfit fülelt le a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyosztály (DIICOT) Olt megyei egysége. A két személyt azzal gyanúsítják, hogy 100 euróért árultak egy gramm kokaint Bukarestben és Craiován. Az olasz férfit két nappal ezelőtt tetten érték a hatóság emberei, amint 15 gramm kokaint adott el. Ezt követően a férfit letartóztatták és házkutatást rendeltek el fővárosi és caracali lakásaiban, ahol 200 grammnyi úgynevezett kemény drogot találtak. A két elkövetőt a Dolj megyei Törvényszék 30 napra előzetes letartóztatásba helyezte. Az ügyészség azzal vádolja őket, hogy az év eleje óta foglalkoznak kábítószer-kereskedelemmel. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR