Obiectivele noului premier britanic, Liz Truss

„Radiojurnal” – Realizator: Ciprian Sasu – Criza economică, cea din energie și cea din sănătate sunt prioritățile noului cabinet de la Londra și ale premierului Liz Truss. Aceasta și-a preluat mandatul de prim-ministru ieri și va conduce astăzi prima ședință a guvernului său. Aura Neag transmite din Londra:
Reporter: Noul premier britanic, Liz Truss, a spus că are trei mari priorități. Mai întâi, a declarat ea, are un plan curajos de creștere economică, susținut de reformă și reducere a taxelor:
Liz Truss: În al doilea rând, voi acționa direct în criza energetică provocată de războiului lui Putin. Voi lua măsuri în această săptămână în privința facturilor și în privința aprovizionării cu energie pe viitor.
Reporter: A treia prioritate a noului premier este sistemul public de sănătate, care trece printr-o criză majoră ce face ca unii pacienți să aștepte cu orele pentru o salvare sau cu anii pentru operație. Liz Truss este al patrulea premier britanic în ultimii şase ani. Discursul său nu a fost lung și nici nu a avut energia sau suplețea oratorică a altor premieri. A fost descris, însă de comentatorii politici ca fiind un discurs onest, care reflectă dificultățile ce urmează, de la inflația record de peste 10% și criza din energie, la războiul din Ucraina, Marea Britanie fiind unul din cei mai mari susținători ai guvernului de la Kiev. Liz Truss a încercat, însă, să inducă optimism și a declarat că împreună, britanicii pot trece cu bine prin furtuna care urmează./lcoman/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (7 septembrie)