Personalități ale lumii culturale deplâng dispariția actriței Valeria Seciu

„Radiojurnal” – Realizator: Ciprian Sasu
Realizator: Personalități ale lumii culturale deplâng dispariția actriței Valeria Seciu, duminică, la vârsta de 83 de ani. Actriță de teatru, radio, film și televiziune, Valeria Seciu a jucat zeci de roluri, fiindu-i acordate de-a lungul carierei numeroase premii pentru interpretare, premiul UNITER 2002 pentru cea mai bună actriță cu rolul doamnei Bering din spectacolul „Spirit”, în regia Cătălinei Buzoianu, premiul Asociației Cineaștilor din România 1978 pentru rolul din filmul „Înainte de tăcere”, premiul UNITER 2006 și premiul de excelență pentru întreaga activitate la gala premiilor UNITER 2007. Valeria Seciu a debutat în anul 1964, pe scena Teatrului Național din București, alături de Ion Caramitru, cu rolul Veronicăi Micle din dramatizarea „Eminescu”, în regia lui Sică Alexandrescu. Să ascultăm un fragment dintr-o emisiune realizată, în urmă cu 25 de ani, de colega noastră Mihaela Helmis, în care marea actriță rememora începuturile sale în teatru.
Valeria Seciu: Nu cunoșteam ce-ți cheamă viața în teatru, nu cunoșteam actorii și, pe urmă, aruncați direct, vă dați seama, într-un teatru național. Teatrul național are tabuuri, are legi foarte precise. Întotdeauna au existat acolo umbrele înaintașilor. Or, Sică Alexandrescu a îndrăznit acest lucru, să aducă doi copii de la institut în roluri atât de importante. Nici nu ne dădeam noi seama de tensiunea pe care a stârnit-o atunci, distribuția asta. Și eu și Pino Caramitru am avut superstiția că tot ce atingea Sică Alexandrescu parcă împrumuta ceva din forța lui, din puterea lui, dădea noroc.
Realizator: În anul 2015, actrița a primit decorația regală „Nihil Sine Deo”. Familia Regală a deplâns duminică moartea Valeriei Seciu, pe care o consideră un reper al artei scenice românești din ultima jumătate de veac. Și Ministerul Culturii a deplâns moartea actriței, despre care afirmă că a contribuit prin toată activitatea sa la conturarea galeriei marilor nume ale teatrului românesc./abranescu/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (7 septembrie)