Rusia respectă siguranța CNE Zaporojie, ameninţarea o reprezintă atacurile Forțelor Armate ale Ucrainei (Vasili Nebenzia)

Rusia respectă cu strictețe siguranța Centralei Nuclearo-Electrice Zaporojie, singura amenințare fiind atacurile asupra acesteia de către Forțele Armate ale Ucrainei, a declarat, marți, reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, în şedinţa Consiliului de Securitate al ONU, după încheierea vizitei misiunii AIEA la CNE Zaporojie.

„Ne bucurăm că vizita v-a permis dumneavoastră, domnule director general (AIEA, Rafael Grossi), și echipei dumneavoastră să evaluați personal situația de la Centrala Nuclearo-Electrică Zaporojie și să vă convingeţi că principiile de siguranță pe care le-ați formulat sunt respectate cu strictețe de către noi, a spus Nebenzia. Acesta consideră important faptul că experții AIEA au putut „să vadă că, datorită cooperării bine stabilite dintre personalul centralei și forțele armate ruse, care apără obiectivul, CNE Zaporojie funcționează în general normal și nu există amenințări interne la adresa securităţii sale”. „Ați avut o posibilitate grozavă de a vă convinge că atacurile și diversiunile din partea Forțelor Armate ale Ucrainei reprezintă singura amenințare” – a subliniat Nebenzia.

„Regretăm că în raportul dumneavoastră privind punerea în aplicare a garanțiilor AIEA în Ucraina pentru perioada aprilie-septembrie a acestui an, care a apărut cu doar câteva ore în urmă, sursa atacurilor nu este indicată în mod direct” – a spus Nebenzia. Vasili Nebenzia a mai declarat că Rusia va avea nevoie de mai mult timp pentru a studia raportul AIEA după vizita la centrala nucleară Zaporojie. „Vom avea nevoie de mai mult timp pentru a studia documentul” – a spus reprezentantul Rusiei.

Potrivit afirmaţiilor sale, Rusia salută decizia AIEA de a stabili o prezență permanentă la CNE Zaporojie și va ajuta inspectorii în toate modurile posibile. Responsabilitatea pentru consecințele atacurilor asupra CNE Zaporojie va reveni Kievului și acelor țări din Consiliul de Securitate al ONU care nu au oprit acțiunile nesăbuite ale Forțelor Armate ale Ucrainei./ssirbu/schelaru

https://tass.ru/politika/15671835

www.tass.ru – 6 septembrie