Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Copiii ucraineni refugiaţi în România au început şcoala la 5 septembrie, alături de copiii din România. Unii dintre ei au primit rechizite şi cărţi de la asociaţii din judeţele în care s-au stabilit. Aproximativ 200 de copii ai refugiaţilor ucrainieni, stabiliţi temporar în Arad (vestul României), fac cursuri la şcoli din judeţ. Ei sunt ajutaţi de peste 20 de asociaţii locale cu rechizite şi cărţi. Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa (sud-est) a primit şi soluţionat peste 600 de  solicitări de la părinţi sau reprezentanţi legali şi 20 de solicitări din partea autorităţilor. De asemenea, au fost soluţionate şi paeste 110 solicitări pentru participare la activităţile extraşcolare, fără calitate de audient. Preşcolarii sau elevii au fost repartizaţi în clase ţinând cont, în măsura posibilităţilor, de proximitatea faţă de locul de rezidenţă şi de preferinţele exprimate.

În judeţul Iaşi (nord-est) sunt înscrişi ca audienţi 125 de copii care provin din Ucraina, iar alţi 4, vorbitori de limba română, vor urma cursurile obişnuite ale unităţilor şcolare. Inspectorul general al judeţului, Luciana Antoci, spune că marea provocare cu care se confruntă în gestionarea problematicii elevilor ucrainieni este lipsa profesorilor cunoscători de ucraineană. În judeţul Iaşi există un singur profesor care sprijină Inspectoratul, începând din această toamnă, să ofere lecţii de limbă română elevilor.

Zeci de elevi ucraineni au fost incluşi în sistemul de învăţământ din judeţul Botoşani (nordul României). Din cei 30 de elevi înscrişi, 25 sunt audienţi, iar 5 sunt înscrişi la activităţi extraşcolare. Elevii care au urmat cursurile în altă ţară pot deveni elevi în România numai după recunoaşterea sau echivalarea studiilor în străinătate şi, după caz, după susţinerea examenelor de diferenţă. Ei vor fi înscrişi ca audienţi până la finalizarea procedurii de echivalare. Activitatea elevilor audienţi va fi înregistrată în cataloage provizorii, toate menţiunile urmând a fi trecute în cataloagele claselor după încheierea recunoaşterii şi a echivalării studiilor parcurse în străinătate şi după promovarea eventualelor examene de diferenţă.

Preşedintele Uniunii Ucrainenilor din România, deputatul Nicolae Miroslav Petreţchi, a transmis că noul an şcolar a venit cu noi provocări pentru elevi, cadre didactice şi părinţi. În acest an, când alături de copiii noştri au păşit în şcolile din Romania şi numeroşi copii refugiaţi din Ucraina, trăim acest moment şi mai intens, cu mai multă responsabilitate, a spus deputatul.

2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro