Peste 600 de istorici, profesori și cercetători, participă la cea de-a III-a ediție a Congresului Național al istoricilor români, eveniment organizat la Alba Iulia, în perioada 8-10 septembrie 2022, de Universitatea „1 Decembrie 1918”, împreună cu Academia Română și Comitetul Național al Istoricilor din România.
Reuniunea face parte din programul de evenimente dedicate împlinirii a 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria ca suverani ai României Mari.
Manifestarea științifică își propune să deschidă noi oportunități de comunicare intraprofesională și transdisciplinară, contribuind, astfel, la îmbunătățirea și promovarea cercetării românești în domeniul istoriei, precum și la o mai accentuată prezență a istoricilor în spațiul public.


Deschiderea lucrărilor a avut loc în cursul dimineții de joi, la Casa de Cultură din Alba Iulia, urmând ca în cele trei zile dedicate să aibă loc 84 de secțiuni și 24 de mese rotunde, reunind, în total 640 de participanți.
Rectorul Universității de stat din Republica Moldova, Igor Șarov, prezent la deschiderea festivă, a propus ca lucrările congresului istoricilor din 2024 să se desfășoare la Chișinău. (Carmen Ionescu)

/vbradate

RADOR (8 septembrie)