Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi, preşedintele Uniunii Ucrainenilor din România (UUR), a declarat într-un interviu pentru ziarul „Adevărul”, din România, că „Ucraina și ucrainenii plătesc un preţ uriaş pentru dorinţa de a-şi lega viitorul de lumea civilizată“. Nevoile refugiaților ucraineni sunt încă numeroase și de multe ori urgente. Iar dacă la început refugiații ucraineni din România aveau nevoie, în primul rând, de produse de primă necesitate, de un spațiu de locuit, transport, asistență medicală, în prezent, pe lângă cele enumerate mai sus, accentul trebuie pus pe integrarea acestora în societatea românească. Vorbim aici atât de adulți, care au nevoie de sprijin în căutarea unui loc de muncă, pentru a deveni independenți din punct de vedere financiar, cât și de copii refugiați, care trebuie să-și continue educația în România, inclusiv prin studierea limbii române, și să fie implicați în cât mai multe activități extracurriculare, a declarat Petreţchi. Prin toate acţiunile sale, Uniunea Ucrainenilor din România, prin toate filialele sale, a colaborat strâns cu autoritățile statului român, care, de asemenea, au acţionat cu promptitudine, dovedindu-şi statutul de partener de încredere al Ucrainei.
Nevoile și dificultățile cu care s-au confruntat și se confruntă refugiații ucraineni în România sunt diverse, motiv pentru care Uniunea a realizat mai multe intervenții care să faciliteze ajutorarea statului ucrainean, dar şi a cetăţenilor ucraineni care au rămas în Ucraina, sau care au decis să se refugieze în alte state, adăugat Nicolae Petreţchi
UUR a realizat, între altele, achiziţionarea şi/sau colectarea de hrană, transporturi de ajutoare umanitare în zonele afectate din Ucraina, transport intern/extern, asistenţă medicală, cazarea a zeci de mii de refugiaţi, mobilizarea a peste 2.100 de voluntari, care au asigurat permanenţa la punctele vamale, oferind asistenţă umanitară, inclusiv traduceri pentru refugiaţi, traducerea de documente oficiale, traduceri autorizate şi legalizate, continuarea parcursului educațional al elevilor sau studenților refugiați ucraineni, realizând demersuri care să faciliteze integrarea lor în unitățile școlare din România, facilitarea unor servicii de consiliere şi mediere, consiliere psihologică şi medicală, sprijin în găsirea unui loc de muncă sau de cursuri de formare profesională.
2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.