2022. szeptember 14.

Románia 5,8 százalékos gazdasági növekedést könyvelt el az idei első félévben

Ezt Adrian Câciu pénzügyminiszter közölte ma az egyik közösségi oldalon. A gazdasági növekedésben jelentős szerepet játszottak a beruházások és a nagyobb foglalkoztatottság. A közvetlen külföldi beruházások 43,7%-al nőttek az év első hét hónapjában. Ezek összértéke 5,5 milliárd euró volt, szemben a tavalyi év hasonló időszakában mért 3,83 milliárd euróval.
A tárcavezető hozzátette, hogy a vállalkozói szférának nyújtott állami támogatások gyakorlata a jövőben is folytatódni fog. A Pénzügyminisztérium tervei között szerepel az infláció mérséklése is. (Radio România Actualităţi)

A mai kormányülés napirendjéről

Egy sürgősségi kormányrendelet értelmében a hátrányos helyzetű vidékeken élő óvodások, napközisek és iskolások napi egy meleg ételt, illetve – ahol ez nem lehetséges – ott napi 15 lej értékű élelmiszercsomagot kapnak. Ebben a programban 350 tanintézet fog részt venni, amelyeket a földrajzilag, gazdaságilag és szociális szempontból leginkább kedvezőtlen adottságokkal rendelkező vidékekről válogattak ki. A kezdeményezők szerint a szóban forgó program jelentősen hozzá fog járulni az iskolaelhagyás csökkenéséhez és erősíteni fogja a családok és az iskola kapcsolatát.
Egy kormányhatározat értelmében azok az általános iskolás diákok, akik tanulmányi eredményeikkel első díjat érnek el 1000 lejes prémiumot kapnak. A második díjat 700, míg a harmadikat díjat 500 lejjel honorálják. Az európai, vagy regionális tanulmányi versenyeken első díjjal kitüntetettek 7.500 lejt fognak kapni, míg azokat, akik a világversenyeken helyezéseket érnek el 6000 és 20.000 lej közötti összegekkel jutalmazzák. (RADOR Hírügynökség)

Épülhet az utolsó sztrádaszakasz Kolozsvár és Marosvásárhely között

Az Óvásokat Elbíráló Országos Tanács (CNSC) elutasította a nagyváradi Drum Asfalt vezette konzorcium óvását, adta hírül az infrastrukturális beruházásokat monitorozó Pro Infrastructură Egyesület. Ezzel elhárult az akadálya annak, hogy a Közúti Infrastruktúráért Felelős Országos Társaság (CNAIR) szerződést kössön a Strabag és a Geiger cégek alkotta osztrák-német társulással a Maroskece és Aranyosgyéres közti sztrádaszakaszra.
Az építkezés 2015-ben kezdődött, az eredeti kivitelezővel kötött szerződést 2021-ben bontották fel. A mostani közbeszerzési eljárás győztesének először a Drum Asfalt-Trameco konzorciumot nyilvánították, azonban a Strabag megóvta az eredményt. Az illetékes testület helyt adott az óvásnak, s a pályázatok újraértékelésére kötelezte a megrendelőt. Második nekifutásra a szakhatóság a Strabag vezette társulásnak adta a megbízást, ami ellen a váradiak emeltek óvást, sikertelenül.
A Strabag és a Geiger 420 millió lejért vállalta, hogy 2024 júniusának végéig befejezi a 15,7 km-es útszakaszt. Ha ez megtörténik, akkor végig autópályán lehet majd közlekedni Marosvásárhely és Kolozsvár között. (Bukaresti Rádió)

Továbbra sem megoldott a marosvásárhelyi katolikus gimnázium újraindításának ügye

A Maros Megyei Tanfelügyelőség kedvezőtlenül véleményezte a katolikus gimnázium újbóli létrehozását – közölte a Zi-de-zi.ro helyi portál a tanfelügyelőség honlapján közzétett dokumentumok és tanfelügyelőségi belső értesülések alapján.
A tanfelügyelőség igazgatótanácsa szeptember 8-án hozott határozatában úgy vélte, nem felel meg a tanügyi törvény előírásainak az a mód, ahogyan a marosvásárhelyi városi tanács elindította az iskola újraalapítását, ezért kedvezőtlenül véleményezte az önkormányzati képviselő-testület augusztus 25-i határozatát.
Az Oktatási Minisztérium kisebbségi oktatásért felelős államtitkára, Kallós Zoltán szerint a tanfelügyelőségi véleményezése az iskolaalapítási folyamat szükséges, de nem lényeges feltétele. Ahhoz, hogy a katolikus tanintézet a következő tanévben újraindulhasson, a városi tanácsnak az idei év vége előtt módosítania kell az iskolahálózat szerkezetét; ez lesz az a döntés, amihez már a tanfelügyelőség hozzájárulására is szükség lesz. (Bukaresti Rádió)

Székely Ervin