Închide ochii și vezi!

Închide ochii și vezi! ne îndeamnă artistul plastic Valentin Tănase, invitându-ne astfel la noua sa expoziție deschisă începând din această seară, la Galeria Artelor a Palatului Cercului Militar Național, până în data de 29 septembrie 2022.

Tablourile expuse trimit la o lume aparte a simbolurilor și miturilor, într-o perioadă în care cotidianul, realitatea de multe ori brutală, banală, repetitivă, secată de orice emoție estetică, cu multe artefacte mecanice, te-ar face să te refugiezi în certitudinea arhetipurilor, în orizontul unor proiecții identitare fabuloase, dintr-un timp etern, îngăduitor și plin de făgăduinți.

Vernisajul expoziției are loc astăzi, 14 septembrie, la ora 18.00.

                                                  ***

  • Expuneți lucrări ce trimit la un univers al simbolurilor, la o lume de dincolo de cea a simțurilor primare…
  • Am dorit întotdeauna ca lucrările mele să sugereze o poveste, dincolo de elementele compoziționale ale tabloului. O invitație adresată privitorului de a căuta semnificații, sensuri și simboluri mitologice, filozofice, istorice, asociate suprafeței pictate, în spatele imaginilor concrete…
  • Care sunt motivele care definesc lucrările ultimilor 30 de ani?
  • Experiența de viață și o anumită maturitate trăită în ani, m-au condus către o abordare simbolică, cu treceri de la figurativul concret, către un imaginar cu note metaforice, într-o anumită irealitate controlată către simbolistica propusă.
  • Ce se mai întâmplă cu volumele de benzi desenate promise?
  • Îmi propun să trimit cât mai curând la tipar volumele de bandă desenată care înglobează povestirile de science-fiction și cele istorice realizate în anii tinereții, care au bucurat copilăria unor generații de cititori. Două dintre aceste volume sunt deja adunate, compuse cu adăugirile necesare, așteptând doar girul editorului.
  • La ce proiecte lucrați în momentul de față?
  • Sunt deja implicat în realizarea unor ansambluri sculpturale de for public la București și la Constanța. Au fost deja aprobate proiectele propuse, rămânând să se stabilească planificarea etapelor de lucru, ca și finanțarea monumentelor. Mă întorc însă, aproape în fiecare zi la șevalet și la pictură.

* * *

Valentin Tănase s-a născut la 6 septembrie 1954 la Iași, a absolvit în 1978 Institutul de Arte Plastice N. Grigorescu din București și a devenit, din anul 1981, membru al Uniunii Artiștilor Plastici. Din anul 1997 a fost directorul Studioului de Arte Plastice al Armatei.

Din anul 1977, a participat la majoritatea manifestărilor expoziționale de artă cu caracter municipal sau național, organizate de U.A.P din România. Din 1981 a deschis peste 55 de expoziții personale de pictură și grafică în țară: București, Brașov, Constanța, Buzău, Sibiu și în străinătate: Paris, La Croix Valmer, Angouleme, Roma și Bologna, Bruxelles, Viena, Praga și Kromeriz, Bratislava, Hurth-Koln, Veria, Valencia, Budapesta, Beijing.

A realizat lucrări de pictură murală monumentală și mozaic la sediul Ministerului Apărării, Muzeul Militar Național, Palatul C.E.C., Biserica Eroilor Revoluției din Decembrie 1989, Biserica Sf. Împărați Constantin și Elena-Parcul Călărașilor-București, Palatul Primăriei Oradea și la Cercul Militar Național.

Are, de asemenea, numeroase lucrări de sculptură: busturi monumentale, basoreliefuri, compoziții ronde-bosse, statui ecvestre, monumente de for public. Valentin Tănase este unul dintre cei mai prolifici artiști de benzi desenate din România, având peste 1.000 de pagini, în principal în genurile istorie și SF.

Artistul este decorat cu Ordinul național „Steaua României”, în grad de Ofițer în anul 2000, cu medalia „Regele Mihai pentru fidelitate” în 2014 și cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler în 2015.

 Foto: Mihaela Bîlbîie, RADOR

A consemnat Mihaela Bîlbîie, RADOR