Participarea Papei Francisc la întrunirea religioasă din Kazahstan

Papa Francisc a afirmat la o întrunire religioasă în Kazahstan că Dumnezeu îndrumă religiile spre pace, nu spre război.

Deși nu a menționat direct Ucraina, comentariile sale sunt considerate o critică voalată la adresa patriarhului ortodox rus Kiril, care a sprijinit explicit invazia rusă. Capitala Kazahstanului găzduiește un congres care aduce alături reprezentanți ai tuturor religiilor majore din lume. Papa a sosit de ieri la Nursultan, în cea de-a 38-a vizită în străinătate din cei 9 ani de Pontificat. Elena Postelnicu urmărește de la Roma călătoria papală.

Reporter: Atâta timp cât inegalitatea și nedreptatea continuă să facă ravagii, virușii mai periculoși decât coronavirus, cei ai dușmăniei, violenței și terorismului nu vor înceta, a comentat în discursul său din această dimineață Papa Francisc, în cadrul celui de-al șaptelea congres al liderilor religiilor mondiale și tradiționale la Nursultan, în Kazahstan.

Suveranul Pontif s-a referit, așa cum era de așteptat, și la conflictele internaționale, inclusiv cel din Ucraina. ”Să ne angajăm, așadar, și mai mult să promovăm și să întărim necesitatea ca aceste conflicte să fie rezolvate nu cu motivele neconvingătoare ale forței, cu arme și amenințări, ci cu singurul mijloc binecuvântat și demn de omenire: întâlnirea, dialogul, negocierile, care să se desfășoare cu gândul la copii și la tinerele generații”.

Adresându-se direct liderilor religioși, Papa Francisc a subliniat că o purificare de rău este necesară pentru fiecare dintre ei, completând ulterior că niciun lider religios nu trebuie să justifice niciodată violența, referindu-se aici și la patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kiril, un susținător al războiului din Ucraina, care încă din luna iulie și-a anulat participarea la acest congres./gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 septembrie