Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se adresează Parlamentului European cu un discurs despre starea Uniunii

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se adresează azi Parlamentului European cu un discurs despre starea Uniunii.

La eveniment este invitată și Olena Zelenska, soția președintelui Ucrainei. Potrivită trimisului Radio România, Andrei Șerban, șefa Comisiei va prezenta și un plan pentru oprirea scumpirilor la energie, ca urmare a invaziei Rusiei din Ucraina, într-un moment în care inflația galopantă amenință economia blocului comunitar.

Reporter: Pentru Ursula von der Leyen este al treilea discurs de acest gen. Ea va prezenta impactul acțiunilor de solidaritate a Uniunii Europene cu Ucraina, sancțiunile împotriva Rusiei, măsurile de asigurare a aprovizionării cu energie a Uniunii și de reducere a dependenței sale de combustibilii fosili ruși, precum și măsurile legate de actualele creșteri ale prețurilor la energie.

Eurodeputatul Siegfried Mureșan, membru al Grupului Popularilor Europeni, aşteaptă ca Ursula von der Leyen să propună ca firmele de gaze, cărbune și petrol să contribuie la un fond delicat protejării cetățenilor și a companiilor europene în fața creșterii prețurilor.

Siegfried Mureşan: Nu cunoaștem încă detaliile propunerii Comisiei Europene, dar ideea este că marile companii, care prin prețul crescut au încasat mai mulți bani de la noi, să pună o parte din veniturile suplimentare la dispoziția autorităților publice, pentru a putea ajuta oamenii și întreprinderile afectate de creșterea prețului.

Reporter: Şi tot astăzi, Grupul Popularilor Europeni va propune reducerea TVA-ului la produsele alimentare de bază pentru un an, cu scopul de a proteja persoanele cu venituri mici, care cheltuiesc mulți bani în fiecare lună pe mâncare./geftene/lalexandrescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 septembrie