2022.szeptember 15.

Háromezer lejes minimálbért javasol a Szociáldemokrata Párt (PSD)

Az Európai Parlament által a közelmúltban elfogadott direktíva szerint az Európai Unió országaiban a minimálbérnek biztosítania kell az állampolgárok tisztességes életfeltételeinek a megteremtését. Ennek megállapítása érdekében a tagországoknak referenciaként a termékeket és szolgáltatásokat tartalmazó fogyasztói kosár reális költségeiből kell kiindulniuk.

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt elnöke ma bejelentette, hogy a koalíciós pártok következő ülésén javasolni fogja, hogy január 1-től emeljék háromezer lejre a minimálbért. Ennek összege jelenleg bruttó 2550 lej. (Radio România Actualităţi)

Ma a koalíciós pártok megvitatják az energiaügyi sürgősségi kormányrendelethez benyújtott módosító indítványokat

Ezt tegnap közölte egy televíziós műsorban Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes. Az RMDSZ elnöke hozzátette, hogy a megemelkedett energiaárak ellensúlyozására több mint 40 milliárd lejes állami támogatást nyújtanak a fogyasztóknak. A szubvenciók elosztásakor elsőbbséget élveznek a kis- és közepes vállalatok, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar.

Kelemen szerint nehéz tél következik és a kormány nem tud minden iparágat megmenteni. Az energiaárak befagyasztását elrendelő sürgősségi kormányrendeletet jelenleg a Szenátus vitatja meg. A jogszabály végleges formáját a Képviselőház fogja elfogadni. A szabályozás módosítja azt a fogyasztási határértéket, ameddig a háztartási felhasználók és a kis- és közepes vállalatok villanyáram-fogyasztását szubvencióban részesíti az állam. (RADOR Hírügynökség)

Nem várják a májust – készülnek a télre a romániai alkalmazottak

A megkérdezettek 80 százaléka nyilatkozott úgy, hogy megpróbálja költségvetését úgy alakítani, hogy fedezni tudja a téli hónapokban várhatóan magasabb kiadásait – derült ki a BestJobs foglalkoztatási portál napokban közzétett felméréséből. A válaszadók egynegyede ebben az időszakban növeli a megtakarításait, 13 százalékuk beruházásokba kezd, hogy több forrásból legyen jövedelme, 10 százalékuk részmunkaidőben második munkahelyet vállal, vagy különböző projektekben vesz részt. Az otthon dolgozóknak mintegy fele nyilatkozta azt, hogy gyakrabban fog bejárni a munkahelyére, így csökkentve a rezsiköltségeit.

A felmérés augusztus 27-ke és szeptember 11-ke között készült 1272 internetes felhasználó megkérdezése révén. (RADOR Hírügynökség)

Nagy esők jönnek

Az Országos Meteorológiai Intézet (INM) előrejelzése szerint ma az ország felében viharok, heves esőzések várhatók. 17 órától kezdődően holnap délig kilenc nyugati és északi megyében lép érvénybe narancssárga színű viharriadó. A jelzett helyeken felhőszakadásokra, szélviharokra, villámlásra, egyes helyeken jégesőre kell számítani. Rövid időszakokra akár 70 liter csapadék is hullhat egy négyzetméterre.

Az ország középső, nyugati és észak-nyugati részére, valamint a hegyvidékekre sárga színjelzésű, viharokra figyelmeztető jelzést adott ki az INM. (Radio România Actualităţi)

Pályázat az önkormányzatok energiahatékonyságának növelésére

Az Európai Projektek és Beruházások Minisztériuma közvitára bocsátotta a helyi önkormányzatoknak szóló, energiahatékonyságra vonatkozó pályázati kiírást. A Nagy Infrastruktúra Operatív Programon (POIM) keresztül 1 milliárd euró jut az energiahatékonyság növelésére. Ebből az összegből a minisztérium 500 millió eurót szán arra, hogy a helyi önkormányzatoknak segítsen energiafüggetlenné válni. A pályázati kiírásból megújuló energiaforrások kialakítását (szél, nap, geotermikus energia), illetve az energiaforrások piacán az ezzel való kereskedelmet lehet megvalósítani.

A szaktárca által erre a célra elkülönített pénzalap 500 millió euró a következőképpen oszlik el:

  • 250 millió euró olyan beruházásokra, amelyek a megújuló energiaforrások beszerzését fedezik, illetve az így nyert energia kereskedelmi hasznosítását. A támogatás minimális értéke 5.000.000 euró, maximális értéke 15.000.000 euró;
  • 250 millió euró olyan beruházásokra, amelyek a megújuló energiaforrások beszerzését teszik lehetővé saját fogyasztásra. A támogatás minimális értéke 5.000.000 euró, maximális értéke 15.000.000 euró.

A pályázatokat előreláthatóan október 4-étől lehet majd benyújtani.

A vállalkozásoknak is lehetőségük van támogatást szerezni az energiahatékonyság növelésére.

A közvitára bocsátott pályázati kiírás elérhető a minisztérium honlapján. (RMDSZ Tájékoztató)

Székely Ervin, RADOR