Lumea trebuie să respingă acțiunea Rusiei din Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe

SUA a cerut, joi, Chinei să nu sprijine Moscova în războiul său împotriva administraţiei de la Kiev, un oficial de la Casa Albă spunând că întreaga lume ar trebui să fie aliniată împotriva agresiunii Moscovei în Ucraina și să nu rămână neimplicată.

„Noi credem că nimeni nu ar trebui să rămână pe margine”, a declarat pentru CNN purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, într-un interviu de joi, în timp ce președintele chinez Xi Jinping s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin la un summit din Uzbekistan. „Întreaga lume ar trebui să fie aliniată împotriva a ceea ce face domnul Putin”. „Nu este momentul pentru orice fel de afaceri ca de obicei cu domnul Putin”, a adăugat dl Kirby.

Preşedinţii Xi și Putin au discutat în marja summitului Organizației de Cooperare de la Shanghai, prima lor întâlnire față în față de când trupele ruse au invadat Ucraina în februarie. John Kirby a spus că rămâne de văzut cât de mult va sprijini China războiul Rusiei, menționând că Beijingul nu a luat măsuri pentru a-l sprijini material pe Vladmir Putin şi nu a încălcat sancțiunile împotriva Moscovei.

Separat, dl Kirby a declarat pentru MSNBC că SUA se pregăteşte să trimită Ucrainei un alt pachet de asistență de securitate, dar a refuzat să ofere detalii suplimentare. /opopescu/lalexandrescu

REUTERS – 15 septembrie