2022. szeptember 16.

A Közlekedési Minisztérium újabb 17 távolsági vonatszerelvényt vásárol

Az erről szóló szerződést ma írják alá. Ez tulajdonképpen a tavasszal vásárolt 20 villanyvonatra vonatkozó szerződés kiegészítése. A szerelvények leszállítása a jövő év végén kezdődhet el. Az összesen harminchét vonat közel négy milliárd euróba kerül, amelyet a szaktárca európai alapokból fog fedezni. (Radio România Actualităţi)

5060 dózis majomhimlő elleni védőoltást kapott Románia ingyenesen az Európai Bizottságtól

A vakcinákat a bukaresti, kolozsvári, Iaşi-i, temesvári és konstancai fertőzőbeteg-kórházaknak küldik el, amelyek a maguk során továbbíthatják más egészségügyi intézményeknek, abban az esetben, ha erre igény mutatkozik. A védőoltásokat azok kaphatják meg, akik kapcsolatba kerültek fertőzött személyekkel. A szakemberek azt ajánlják, hogy a potenciálisan fertőzött személyek minél hamarabb, 4 – 14 napon belül, kapják meg az oltást. A teljes immunitás kialakulásához egy második oltásra is szükség van, amelyet 28 nappal az első után kapnak meg a szóban forgó személyek. Amennyiben a védőoltást a fertőzés után késve kapják meg az érintettek, elképzelhető, hogy nem alakul ki immunitás a kórokozóval szemben, de a betegség lefolyása sokkal enyhébb tünetekkel jár – tájékoztatta a sajtót az Egészségügyi Minisztérium. (Radio România Actualităţi)

Befagyasztanák a tüzifa árát

Az erről szóló jogszabály – amelyen jelenleg is dolgoznak a Környezetvédelmi Minisztérium szakemberei – a jövő héten kerülhet a kormányülés napirendjére. Romániában több mint hárommillió háztartásban fűtenek fával és az energiaválság körülményei között megfigyelhető a tüzifa árának mesterséges emelése – nyilatkozta ma Tánczos Barna szakminiszter.

A tüzifa árának maximálásával párhuzamosan a kormány ideiglenesen megtiltaná a fűtésre használt faanyag exportját is – közölte honlapján a Környezetvédelmi Minisztérium.

A parlamenti különbizottság elfogadta a Bírák Tanácsa (CSM) törvényének módosítását

Kétnapos maratoni vita után tegnap cikkelyenként elfogadta az igazságügyi törvényekkel foglalkozó parlamenti különbizottság a kormány által benyújtott törvénytervezetet.

Az ülés végén Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter elmondta, ezt a vitát már tavaly le kellett volna folytatni az uniós igazságügyi átvilágítás – az úgynevezett együttműködési és ellenőrzési mechanizmus (MCV) – lezárásának feltételül szabott célkitűzések megvalósításáért.

A tegnap elfogadott módosító indítványok egyike szerint a CSM és az Igazságügyi Felügyelet (IJ) köztisztviselői és szerződéses alkalmazottai a parlamenti alkalmazottakéval azonos bérkategóriába tartoznak. A bizottság egyéb módosító javaslatok mellett megszavazta azt is, hogy egy ügyész vagy bíró ellen az igazságügyi felügyelő az előzetes fegyelmi vizsgálat lezárását követő 30 napon belül, de legkésőbb a bűncselekmény elkövetésétől számított 3 éven belül indíthat fegyelmi eljárást.

A testület elfogadta azt a módosítást is, hogy a CSM civilszervetek által jelölt tagjainak legalább tíz éves jogászi tapasztalattal kell rendelkezniük, vagy bizonyítaniuk kell, hogy legalább tíz évig a jogi felsőoktatási szakképzésben dolgoztak. (Bukaresti Rádió)

Az Európai Bizottság jóváhagyta 2,6 milliárd euró kifizetését Romániának

Az Európai Bizottság jóváhagyta tegnap 2,6 milliárd euró kifizetését Romániának az EU helyreállítási alapjából – közölte az unió végrehajtó testülete. Az összegből 0,8 milliárd euró hitel és 1,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás.

Ez volt az első kifizetési kérelem, amit hazánk az uniós helyreállítási mechanizmus keretében nyújtott be az EB-hez.

Nicolae Ciucă miniszterelnök tegnap este a kormány Facebook-oldalán üdvözölte az EB döntését. Egyben közölte, hogy Románia hamarosan benyújtja a második kifizetési kérelmét, amelynek jóváhagyásához 51 további célt és mérföldkövet kell teljesítenie.

Székely Ervin, RADOR