Atletul Emil Zátopek, legenda olimpică mondială care în 1968 a înfruntat tancurile rusești

    Singurul om din istorie care a cucerit aurul în probele de 5.000 de metri, 10.000 de metri și maraton la aceeași ediție a Jocurilor Olimpice, Emil Zátopek, a fost și primul om care a coborât sub 29 de minute în proba de 10 kilometri și sub o oră la cea de  20 de kilometri.

A fost desemnat, în 2013, de către revista Runner’s World Magazine, drept cel mai mare alergător al tuturor timpurilor. Cu un temperament vulcanic și o personalitate excentrică, Zátopek s-a remarcat în afara stadioanelor și prin gestul curajos pe care l-a făcut în 1968, când s-a urcat pe un tanc rusesc în timpul invaziei în Cehoslovacia și le-a cerut soldaților sovietici să se întoarcă acasă.

Emil Zátopek  s-a născut la 19 septembrie 1922,  în orașul cehoslovac  Koprivnice. Venea dintr-o familie cu venituri modeste, asigurate de tatăl său, care era tâmplar. A început să alerge la vârsta de 16 ani, când lucra în Fabrica de pantofi Buta. În 1941, fabrica de pantofi a sponsorizat o cursă de alergare pe străzile orașului Zlin. Zatopek nu mai concurase niciodată și nu a vrut să alerge în cursă, dar a fost convins de angajator.

Câștigă locul 2, din 100 de participanți, dar nu din pasiune pentru alergare. Flacăra pasiunii nu se aprinsese încă. Jurnalistul american Richard Benyo scrie în în cartea sa „The Masters of the Marathon” despre cursa aceea: „El a terminat pe locul al doilea, probabil motivat mai mult de dorința de a trece peste asta decât de dorința de a străluci în eveniment”. În anul următor, atletul a mai alergat câteva curse, dar fără a pune prea mult suflet. Cu toate acestea, antrenorii l-au remarcat .

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când Rusia a invadat Cehoslovacia,  Zátopek a intrat în armată, când avea doar 23 de ani. Cât timp a fost în armată, el s-a antrenat asiduu.

Succesele aveau să curgă după război. În 1948, la vârsta de 25 de ani, Zátopek a fost desemnat să reprezinte Cehoslovacia la Jocurile Olimpice de la Londra. Câştigă atunci aurul olimpic la 10.000 de metri, în faţa francezului Alain Mimoun. La 5.000 de metri cucerește argintul, fiind depăşit cu numai două zecimi de secundă de belgianul Gaston Reiff.

Este supranumit „Locomotiva cehă” și lumea sportivă internatională este cu ochii pe el.

La 29 septembrie 1951, Zátopek a devenit primul alergător care depăşeşte 20 de km (20,052 km) în 60 de minute, un record mondial. Câteva luni mai târziu, la Helsinki, la Jocurile Olimpice de vară din 1952, Zátopek cucerește 3 medalii de aur. Între 20 şi 27 iulie 1952, își adjudecă probele de 10.000 de metri, învingându-l din nou pe Mimoun, 5.000 de metri, în faţa aceluiaşi francez şi triumfă şi la maraton, o probă nouă pentru el, după cum scrie Independent.co.uk.

Emil Zátopek era excentric și când alerga, dar și în viața cotidiană. Un reporter a descris odată că, în alergarea lui, Zátopek apare „ca un om care se luptă cu o caracatiță pe bandă rulantă”. De asemenea, presa scrie că obișnuia să alerge cu limba scoasă, pentru a da impresia de epuizare, la final câștigând însă cursa.

O altă trăsătură a sa a fost altruismul: i-a dat una dintre medaliile sale de aur australianului Ron Clarke, unul dintre cei mai mari alergători care nu a câștigat niciodată o medalie olimpică. De asemenea, el își încuraja rivalii în timpul cursei. A învățat și a vorbit 8 limbi străine, pentru a putea a se înțelege cu oameni din întreaga lume.

La 34 de ani, Emil Zátopek participă la maratonul de la Jocurile Olimpice de la Melbourne, din 1956, însă îl încheie pe locul șase, la şase minute de învingător, eternul rival Mimoun, pe care îl felicită cu entuziasm. Ce însă nu spusese, era că alergase la Melbourne la doar câteva săptămâni după ce a fost supus unei operaţii de hernie, scrie Olympicchannel.com.

Zatopek a mai concurat de câteva ori în curse mai scurte, și apoi s-a retras din competiție. În ciuda faptului că a alergat maratonul doar de două ori și a câștigat o singură dată, este totuși considerat unul dintre marii alergători pe distanțe mari. Pentru reprezentarea Cehoslovaciei în plan sportiv, el a fost promovat în Armata cehă, cu grad de colonel.

Ocupă ulterior funcţii importante în Ministerul Apărării cehoslovac, până la „Primăvara de la Praga”, în 1968, când susţine ideile liberale ale lui Aleksandr Dubcek, contrare politicii sovietice.

În 1968, Zátopek la invazia Cehoslovaciei de către armatele țărilor socialiste, la indicația URSS se urcă pe un tanc rusesc, cerându-le militarilor sovietici să se întoarcă acasă. La protest a participat și soția lui, atleta Dana Zátopková, campioană olimpică la aruncarea suliţei, la Jocurile Olimpice de la Helsinki din anul 1952.

Gestul atletului nu a rămas nepedepsit. Guvernul nou format l-a exclus pe Zátopek din Partidul Comunist şi l-a dat afară şi din armată. Îi este greu să-și găsească un loc de muncă. Se angajează la o mină de uraniu și lucrează cu o echipă de cercetare geologică într-o zonă rurală.

În 1971, a fost presat de oficialii sportivi și de poliția secretă să semneze o declarație prin care susține guvernul. Situația lui se ameliorează după o vreme, când i se permite să călătorească la câteva evenimente sportive internaționale, dar când se întoarce în țară, e trimis înapoi la muncă grea.

I se dă un loc de muncă abia în 1975, la Ministerul Sportului: să citească presa sportivă din întreaga lume și raporteze despre metodele de antrenament ale altor țări, astfel încât sportivii comuniști să poată ști mișcările adversarilor.

În 1990, după căderea guverului comunist, noul executiv și-a cerut scuze pentru demiterea sa cu mai mult de două decenii înainte.

Emil Zatopek a fost reabilitat după Revoluția de Catifea din 1989 de președintele Vaclav Havel și a trăit modest până la sfârșitul zilelor lui, pe 22 noiembrie 2000, când a murit la vârsta de 78 de ani. (Autor : Alexandru Balaci)

 

Bibliografie:

https://biography.yourdictionary.com/emil-zatopek

https://worldathletics.org/news/news/hall-of-fame-profile-emil-zatopek-czechoslo

https://english.radio.cz/search?fulltext=emil+zatopek

https://ro.wikipedia.org/wiki/Emil_Z%C3%A1topek

https://radiochisinau.md/legendele-olimpiadelor–povestea—-omuluilocomotiva—4613.html

www. olympicchannel.com