FOTO: La Londra au avut loc funeraliile de stat pentru Reginei Elisabeta a II-a

Radiojurnal – La Londra au avut loc astăzi funeraliile de stat pentru Reginei Elisabeta a II-a. La slujba religioasă au asistat 2.000 de oameni, între care peste 100 de şefi de stat si de guvern. A urmat o procesiune impresionantă, iar fosta suverană va fi îngropată în această seară în capela Castelului Windsor. Corespondenta noastră, Aura Neag, relatează:
Reporter: Britanicii își iau rămas bun de la cel mai longeviv suveran din istoria țării. Funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta a II-a au început dimineața, când sicriul său a fost mutat din Parlament în Catedrala Westminster. Sicriul său a fost așezat pe un afet de tun și tras de 142 de militari ai Marinei Regale. Au urmat apoi o slujbă religioasă. Justin Welby, Arhiepiscopul de Canterbury și capul Bisericii Anglicane, a adus un omagiu vieții Elisabetei a II-a.
Justin Welby: Majestatea Sa spunea într-o declarație celebră la radio, când a împlinit 21 de ani, că-și va dedica întreaga viață în slujba națiunii și a Commonwealth. Rar, o promisiune a fost ținută atât de bine. Lângă sicriu s-au aflat Regele Charles al III-lea, împreună cu alți membri ai Familiei Regale. Între ei, cei doi fii ai Regelui, William și Harry, și strănepoții Reginei, Prințul George, de nouă ani,, și Prințesa Charlotte de șapte ani, ambii aflându-se în linia succesorală. Serviciul religios, prin predicile citite și muzica alesă, a punctat momente majore din viața Reginei, între care căsătoria ei cu Prințul Philip și încoronarea. La slujbă au asistat 2.000 de persoane, întrecare peste 100 de șefi de stat și de guvern. Cimpoierul Reginei a încheiat serviciul religios. A urmat apoi o procesiune fastuoasă în Centrul Londrei. Înconjurat de Familia Regală și de 3.000 de militari și fanfare, sicriul Reginei a traversat centrul Capitalei, până la Arcul Wellington, unde a fost transferat într-o mașină mortuară cu destinația Palatul Windsor. La această oră, în capela Palatului Windsor începe cea de a doua slujbă religioasă, la care participă preponderent membrii familiei și prietenii Reginei. Regina Elisabeta a II-a va fi îngropată în această seară în cripta capelei, lângă soțul ei, Prințul Philip./azamfir/sdm2

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (19 septembrie)