2022. szeptember 20.

Duplájára emelkedhet a disznóhús ára

A tenyésztők szerint ennek oka az energia és a takarmány árának az emelkedése. Dimitrie Muscă, a kürtösi agro-ipari kombinát igazgatója szerint a hatóságok eddigi intézkedései elégtelennek bizonyultak a sertés-pestis járvány megfékezésére és a vaddisznók még mindig a fertőzés első számú terjesztői. A vállalkozás vezetője hozzátette, hogy Románia a disznóhús-szükségletének mintegy 85% százalékát importálja. (Radio România Actualităţi)

Klaus Iohannis államfő vezeti Románia küldöttségét az ENSZ Közgyűlés 77-ik ülésszakán

A ma kezdődő kétnapos értekezlet témája a szolidaritás és a fenntarthatóság kínálta megoldások. Az ez évi megbeszélések prioritásai között szerepel a béke és biztonság, fenntartható fejlődés, társadalmi befogadás, kiberbiztonság, emberi jogok, biodiverzitás, vízgazdálkodás és a globális kihívásokra adandó válaszok.

Románia elnöke ma fog felszólalni az ENSZ Közgyűlésén, ahol hazánk álláspontját ismerteti a felvetett kérdésekkel kapcsolatban. Felszólalásában Iohannis felhívja a figyelmet arra, hogy az olyan globális kihívásokra, mint az energiabiztonság, klímaváltozás, élelmiszer-ellátás és az oktatási rendszerekhez való hozzáférés csak közös erőfeszítéssel lehet megtalálni az adekvát válaszokat.

Az államfő ugyancsak ma vesz részt az élelmiszer-ellátásról szóló csúcsértekezleten, ahol ismerteti Románia erőfeszítéseit annak érdekében, hogy Ukrajna exportálni tudja a gabonáját, s ezzel elkerülhető legyen az élelmiszer-válság. (Radio România Actualităţi)

A Bírák Tanácsának (CSM) működéséről szóló törvényt módosító törvénytervezet rövidesen a Képviselőház plénumának napirendjére kerülhet

A jogszabályt tegnap fogadta el az erre a célra létrehozott különbizottság és ma küldték meg a Képviselőház Házbizottságának, amelyik dönt arról, hogy mikor kerüljön a testület plénumának napirendjére.

Amint arról Iulia Gherman, a közszolgálati rádió parlamenti tudósítója tájékoztatta a hallgatókat, a különbizottság több olyan módosító indítványt is elfogadott, amelyet a Bírák Tanácsa fogalmazott meg. Ezek egyikének értelmében a testület plenáris- és szekcióüléseinek élő közvetítései elérhetőek lennének az intézmény honlapján. Egy másik elfogadott módosító indítvány értelmében a civil szféra képviselőinek rendelkezniük kell legalább tíz éves szolgálati idővel valamilyen jogi hivatás gyakorlásában, vagy a jogi oktatásban.

A bizottság ugyanakkor elfogadta az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) azon javaslatát is, miszerint a Bírák Tanácsának csak azok a magisztrátusok (bírák és ügyészek) lehetnek a tagjai, akik legalább hét év szolgálati idővel rendelkeznek és a megválasztásukat megelőző három évben nem részesültek fegyelmi büntetésben. (Radio România Actualităţi)

A nyugdíjak legalább 10 százalékos emelésére van szükség 2023. január elsejétől

Ezt Marius Budăi munkaügyi miniszter jelentette be ma reggel a közszolgálati rádió reggeli hírműsorában. A tárcavezető elmondta, hogy megkezdődtek az egyeztetések a civil szervezetekkel, szakszervezetekkel és a munkaadói szövetségek képviselőivel arról, hogy az Európai Parlament közelmúltban meghozott döntésének értelmében megemeljék a minimálbér összegét.

Marius Budăi szerint ugyanakkor egy munkacsoport dolgozik azon, hogy a téli hónapok nagyobb költségeinek ellensúlyozására intézkedéscsomagot terjesszen a kormány elé. Ennek része egy olyan jogszabály is, amelynek értelmében a jövő év januárjától 10 százalékkal emelkedne a nyugdíjak összege. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR