Președintele Federației Române de Yachting, Alexandru Micu, a inventat un sistem de curse rapide care poate revitaliza acest sport pe plan Mondial.

Concret, el a conceput o întrecere rapidă, eliminatorie, care se dispută sub ochii spectatorilor, lângă ponton: express sailing. Proba e în curs de acreditare.

”Este vorba de un nou sistem de sailing, de curse de sailing, de concursuri, care se numește express sailing. E o invenție a noastră, a românilor, mai precis pleacă de la mine și are la bază toată expertiza pe care am reușit să o acumulez timp de aproape 20 de ani în cariera universitară la Universitatea Maritimă din Constanța, unde am descoperit că publicul nu este interesat de concursuri la distanțe foarte mari care pot fi plictisitoare și în care oamenii nu se văd. Atunci am decis să modificăm un pic formatul și să venim cu un lucru inedit, adică niște curse foarte aproape de public, foarte aproape de mal” – Alexandru Micu, președintele Federației Române de Yachting.

Sistemul de disputare e simplu, iar cursele sunt foarte rapide. Sportivii sunt împărțiți în grupe de câte patru, concurează pe o distanță cuprinsă între 200 sau 400 de metri și primii doi se califică mai departe. Totul, sub privirile fanilor sau ale familiilor, lucru imposibil în cursele clasice de yachting, care se dispută la cel puțin un kilometru depărtare de coastă și care durează mai multe zile.

”Se concurează câte patru într-o serie, primii doi se califică mai departe. La aceste curse concurenții trec pe la o distanță de aproximativ 30 de metri de părinți, de alte rude, de prieteni. Ceea ce face sistemul mult mai atractiv pentru oamenii care sunt neinițiați în ceea ce înseamnă sportul cu vele” – Alexandru Micu, președintele Federației Române de Yachting.

Ideea a fost primită cu mult entuziasm la nivelul Federației Europene de Yachting, iar acum noul sport e în plin proces de acreditare. Acesta ar putea dura în jur de un an.

”La nivel internațional și în special la nivel de Federație Europeană suntem în plin proces de acreditare a sistemului. Josep Pla, președintele Federației Europene de Yachting, a fost extraordinar de încântat și consideră că e un sistem prin care putem aduce un număr mult mai mare de copii și de adulți către sporturile cu vele. E posibil să mai treacă un an sau doi până va fi recunoscut la nivel național și mondial” – Alexandru Micu, președintele Federației Române de Yachting.

Cel mai tânăr concurent la cursa de pe Siutghiol a avut 10 ani

În weekend, pe lacul Siutghiol, a avut loc un concurs experimental, la care au participat patru copii și patru adulți, cu vârste între 10 și 50 de ani.

”Pe Siutghiol a avut loc una una dintre aceste probe prin care noi vrem să vedem ce lucruri mai trebuie îmbunătățite până să lansăm sistemul la nivel internațional. Avem opt concurenți, împărțiți în două serii. Ce e foarte interesant e că cel mai mic sportiv de azi are 10 ani și cel mai puțin tânăr sportiv are 50. Avem patru copii și patru adulți la start, iar ce e fantastic la această probă e că poate concura oricine, de la nivel de începător la nivel la expert, doar să se simtă bine. Acesta e scopul nostru în express sailing” – Alexandru Micu, președintele Federației Române de Yachting.

Luca Popa are doar 10 ani și a fost cel mai mic concurent. El a terminat pe locul 4, dar a fost foarte fericit că a putut concura.

”Vântul a fost foarte puternic, am încercat și eu să rezist încât să nu cad. Din toate puterile mele am încercat și am reușit cât de cât. A fost mai greu, pentru că eram și cel mai mic de categorie și de greutate și practic cei grei rezistă mai bine pe apă decât cei ușori. Și mi-a fost mai greu” – Luca Popa, sportiv Wind Hunters.

Președintele Federației, descalificat după încălcarea unei reguli inventate de el!

Printre cei 8 concurenți s-a aflat și Alexandru Micu, președintele Federației și ”părintele” sistemului de curse. Acesta a fost descalificat pentru că a încălcat o regulă pe care chiar el a inventat-o!

”Am fost descalificat pentru că am agățat baliza de poartă și am cărat-o un pic după mine după o greșeală tactică. Regulamentul e făcut de mine, eu trebuie să fiu primul care îl respectă” – Alexandru Micu, președintele Federației Române de Yachting.

În vârstă de 13 ani, Ana Hurmuzache a fost campioana concursului din weekend. Bucuria ei a fost cu atât mai mare cu cât l-a întrecut în finală chiar pe tatăl ei.

”E prima oară când câștig la un express sailing și îmi place foarte mult. E prima oară când concurez împreună cu tatăl meu și nu e supărat că l-am bătut, e chiar foarte fericit, pentru că vede că am devenit mai bună ca el” – Ana Hurmuzache, sportivă Wind Hunters, învingătoarea concursului de Express Sailing.

Dacă acum cursele se dispută doar la Constanta, în viitorul apropiat nu e exclus să vedem întreceri de Express Sailing și în București, pe Dâmbovița.

”Sunt două locații unde îmi doresc să organizez astfel de competiții sau evenimente. Una e Dâmbovița, în București, iar a doua ar fi pe mare, în dreptul cazinoului vechi” – Alexandru Micu, președintele Federației Române de Yachting.