OUG privind plafonarea prețurilor la energie, în dezbaterea comisiilor de specialitate din Senat

Ordonanța de urgență a guvernului privind plafonarea prețurilor la energie intră astăzi în dezbaterea comisiilor de specialitate din Senat. Cel mai probabil, documentul va fi modificat în legislativ, în condițiile în care atât reprezentanții puterii cât și cei ai opoziției au depus amendamente la proiectul guvernului.
În ceea ce priveşte domeniile de activitate care vor beneficia de plafonarea prețurilor, președintele PSD Marcel Ciolacu a anunțat că vor fi incluși și producătorii de medicamente generice.
Marcel Ciolacu: Deja am convenit modificări pentru instituțiile de cult, pentru serviciile publice, respectiv companiile de apă, dar și pentru companiile de transport, și ţinând cont că fabricile de medicamente generice au un preț plafonat la medicamente, dacă nu intervenim, în acel moment acele medicamente dispar de pe piața din România.
Realizator: Reprezentanţii Partidului Forța Dreptei atrag atenția că una dintre măsurile care trebuie corectate în ordonanţă este revenirea la plafonul de consum de 300 de kWh.
Ionel Dancă, vicepreședintele FD: Nu are nicio logică plafonarea prețurilor la energia electrică și gaze naturale să fie condiționată de consumul pe care gospodăriile din România l-au avut în anul 2021. Noi propunem ca plafonul să se aplice la o limită de consum de 300 de kilowați; 255 de kilowați, propunerea Guvernului, nu are nicio fundamentare economică. Din acest artificiu, peste un milion de gospodării din România ar avea de suferit.
Reporter: Raportul final asupra ordonanței privind energia urmează să fie dat săptămâna viitoare, în comisiile de specialitate ale Senatului; votul decizional îi aparține Camerei Deputaților./cvanatoru

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI  – 21 septembrie)