Bolnavii din România află mult prea târziu că suferă de Alzheimer

Realizator: Nicoleta Turcu – Numărul persoanelor diagnosticate cu Alzheimer crește în mod constant la nivelul întregii lumi, însă în România bolnavii află mult prea târziu că suferă de această maladie. Diagnosticarea târzie limitează efectele tratamentelor, atrage atenția coordonatoarea centrului de zi din Timișoara pentru persoanele cu Alzheimer, Andreea Manolache.
Andreea Manolache: La nivel mondial, la fiecare trei secunde o persoană este diagnosticată cu această boală. Din păcate, la noi în țară se întâmplă ca această boală să fie diagnosticată atunci când persoana are simptome destul de accentuate și, deci într-un stadiu destul de avansat al bolii, ceea ce duce la o mai puțină reziliență la tratament. Și, din păcate, cu cât intervenția noastră este mai tardivă, cu atât efectele medicației, dar și ale terapiilor care le sunt destinate nu-și mai au efectul așa de bine.
Realizator: Participarea la activitățile centrului de zi pentru persoanele bolnave de Alzheimer din Timișoara este gratuită, iar informații pot fi obținute de la Direcția de Asistență Socială./mcimpoaca/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 septembrie)