Proiectul bugetului de stat pentru anul viitor va fi anunțat de Ministerul de Finanțe până la data de 20 octombrie

„Radiojurnal” – Realizator: Nicoleta Turcu – Proiectul bugetului de stat pentru anul viitor va fi anunțat de Ministerul de Finanțe până la data de 20 octombrie, astfel încât acesta să poată fi supus dezbaterii parlamentare în noiembrie, a declarat premierul Nicolae Ciucă la începutul ședinței de guvern de ieri. În cadrul acesteia s-a dezbătut inclusiv un proiect de lege care va permite autorităților publice locale să se asocieze eficient. Andrei Șerban relatează:
Reporter: Proiectul de lege elaborat de Guvern, care a fost trimis Parlamentului, oferă posibilitatea localităților mici, care nu au suficiente resurse umane, să se asocieze pentru a realiza mari proiecte. Mai exact, angajatul unei primării va putea să lucreze și la o altă primărie, dacă cele două localități vor forma un consorțiu administrativ fără personalitate juridică. Mutarea unui angajat se poate face doar în situația în care primăria nu a putut să angajeze pe nimeni în domeniul în care nu are expert, așa cum a explicat ministrul administrației, Cseke Attila:
Cseke Attila: Trebuie să avem pe specialitatea respectivă post vacant sau temporar vacant de cel puțin trei luni de zile. De asemenea, să fi avut loc cel puțin un concurs de angajare pe funcția respectivă, care au fost doritori, respectiv nu există posibilitatea legală a delegării acelei atribuții din interiorul UAT-ului respectiv.
Reporter: Guvernul a adoptat și șase acte normative legate de implementarea jaloanelor și țintelor din trimestrul trei din Planul Național de Redresare și Reziliență. Restul de 18 jaloane din acest trimestru se vor încheia până pe 30 septembrie prin ordine de miniștri sau lansări de apeluri de proiecte sau licitații. De asemenea, a fost adoptată și o ordonanță de urgență care dă bani în plus industriei de apărare pentru a putea cumpăra materii prime și servicii la prețurile actuale, care au crescut în ultima perioadă./mcimpoaca/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (22 septembrie)