Din cauza scumpirii gazelor şi a energieie electrice, românii cumpără lemne pentru a-şi încălzi locuinţele la iarnă

Scumpirea gazelor şi a energiei electrice îi determină pe români să cumpere lemne pentru a-şi încălzi locuinţele la iarnă. Însă şi acestea s-au scumpit, ajungând la peste 500 de roni un metru cub. Autorităţile intenţionează să plafoneze preţul şi să interzică exportul pentru anumite sortimente de lemn şi produse derivate. Ministrul mediului, Tánczos Barna, a propus coaliţiei de guvernare fie plafonarea, fie compensarea preţului la lemnele de foc. Guvernul va lua o decizie în acest sens în şedinţa de săptămîna viitoare, după cum a anunţat ministrului mediului. Măsura nu este agreată însă de silvicultori. Liderul Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură, Silviu Geană, susţine că cea mai eficientă ar fi acordarea unor vouchere românilor care se încălzesc cu lemn şi explică şi de ce:
Silviu Geană: Noi am susținut ideea de a se introduce niște vouchere într-o valoare de, eu știu, 50, 100, 150 de lei per metru cub, astfel încât chiar să fie o măsură care să ajute populația, pentru că, în momentul de față, pe ceea ce s-a lansat cel puțin în spațiul public, o plafonare la nivel de 500 de lei nu rezolvă problema. De ce? Pentru că, în foarte multe situații, ocoalele silvice valorifică lemnul necesar de foc sub acest prag de 500 de lei și, de fapt și de drept, dacă se va merge pe această soluție, populația nu va avea mari beneficii.
Realizator: Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, Zoltan Nagy-Bege, a apreciat ieri că situaţia de pe piaţa energetică este generată un dezechilibru între cerere şi ofertă. Oferta este sub nivelul cererii, spune şeful ANRE, care precizează că există două soluţii pentru rezolvarea crizei: fie suplimentarea ofertei, cu energie obţinută din surse ieftine, generând imediat scăderea preţului, fie micşorarea cererii, care implică măsuri de eficienţă energetică şi de eliminare a risipei în instituţiile publice, firme şi în casele oamenilor./ilixandru/sdm2

RRA – 23 septembrie