În Republica Moldova, gazul natural se va scumpi cu aproape 30%

În Republica Moldova, gazul natural se va scumpi, de la 1 octombrie, cu aproape 30% pentru consumatorii casnici.

Este un tarif foarte mare, a spus premierul moldovean Natalia Gavriliță, care a promis că guvernul îi va ajuta pe oameni să își plătească facturile. De la Radio Chișinău relatează Ala Boțan.

Reporter: Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat solicitarea Moldovagaz de majorare a tarifului la gazele naturale. Potrivit deciziei ANRE, începând cu 1 octombrie, consumatorii casnici urmează să plătească aproximativ 1,5 euro cu TVA inclus pentru un metru cub de gaze.

Furnizorul și-a justificat cererea de majorare a prețului prin creșterea semnificativă și continuă a prețurilor de achiziție pentru gazul rusesc. Republica Moldova se pregătește chiar pentru o eventuală deconectare de la gazele rusești. Autoritățile cumpără păcură, fac stocuri de gaze, cresc rezerva de stat de cărbune și implementează programul prin care se asigură cetățenii cu lemne de foc.

În același timp, guvernul îndeamnă oamenii să economisească resursele energetice, la fel cum o fac cetățenii din toate țările europene. Pe termen lung, autoritățile de la Chișinău încearcă să găsesc alternative și să încheie contracte cu Azerbaidjan, România sau alte țări care ar putea furniza gaze naturale. Gazprom poate să limiteze sau să sisteze livrările în Republica Moldova în orice moment, invocând o datorie istorică pentru consumul de gaze.

Autoritățile de la Chișinău au refuzat să plătească această datorie pretinsă de concernul rus până la efectuarea unui audit independent, însă nu au reușit să-l efectueze în termenul stabilit în contract, iar Gazprom a refuzat să îl mai prelungească./geftene/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 24 septembrie