Noile amenințări ale Rusiei cu declanșarea unui posibil război nuclear împotriva Europei sunt inacceptabile (Klaus Iohannis)

Noile amenințări ale Rusiei cu declanșarea unui posibil război nuclear împotriva Europei sunt inacceptabile și trebuie combătute cu toată hotărârea, spune președintele Klaus Iohannis. El a făcut această declarație în Statele Unite, unde a condus delegația care a participat al New York la segmentul la nivel înalt al celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite. Întrebat de trimisul RRA Oana Bâă despre recentul decret al președintelui rus Vladimir Putin privind mobilizarea parțială, amenințările acestuia cu atacuri nucleare și în ce fel ar putea fi afectată țara noastră, Klaus Iohannis a precizat că România, ca stat membru NATO, este pregătită pentru orice scenariu, însă își dorește ca Rusia să se retragă din Ucraina și să înceapă negocieri de pace.

Klaus Iohannis: Românii nu trebuie să intre în panică. România nu are de gând să intre în război, cum NATO nu are de gând să intre în război cu Rusia, dar deescaladarea trebuie să existe de ambele părți, nu putem noi doar să zicem că vrem pace și cealaltă parte să ne amenințe cu război. Este o situație foarte tensionată și noi, care avem cea mai lungă graniță cu Ucraina dintre toți aliații NATO, suntem, evident, într-o poziție specială, însă suntem hotărâți să facem față oricărui scenariu.

Realizator: Președintele Klaus Iohannis a mai spus că România a sprijinit toate sancțiunile impuse până în prezent Rusiei și va susține un nou pachet, dacă va exista o înțelegere între toate statele membre. Estonia, Letonia, Lituania, Polonia și Irlanda au început să prezinte propuneri noi pentru sancțiuni contra Moscovei, iar în zilele următoare Comisia Europeană va avea consultări cu reprezentanții celor 27 de țări comunitare./atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 24 septembrie