Știri Radio Ujgorod – 24 septembrie

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Capacitatea Portului Constanţa trebuie îmbunătăţită sau cel puţin adaptată condiţiilor actuale, a declarat preşedintele României, Klaus Iohannis, care şi-a exprimat speranţa menţinerii înţelegerii privind tranzitul cerealelor din Ucraina pe Marea Neagră.

Lucrurile ţin de capacitatea logistică, care este oarecum limitată, drumurile sunt cele pe care le ştim, căile ferate sunt cele pe care le ştim şi aici deja Guvernul a făcut o investiţie importantă pentru a permite aducerea vagoanelor de tren pe linie cu ecartament lat, cum este în Ucraina, la noi în port. Este clar că trebuie îmbunătăţită sau cel puţin adaptată condiţiilor actuale capacitatea Portului Constanţa, care este cel mai mare port pentru exportul grânelor din Ucraina. Ceea ce am făcut noi până acum a fost să facilităm cât de mult se poate pe infrastructura existentă, de aceea am salutat şi acea înţelegere facilitată de secretarul general al ONU pentru a permite exportul de grâne pe Marea Neagră direct din Ucraina. Lucrurile trebuie să fie diversificate, noi lucrăm în continuare la îmbunătăţirea infrastructurii logistice în România, sper să se menţină înţelegerea pe tranzitul pe Marea Neagră. Ucraina este un furnizor de prim rang pentru alimente pe plan global, a spus şeful statului.

2) Guvernul României a aprobat plata contribuţiei voluntare a României, în valoare toată de 1.400.000 de dolari SUA, către mai multe Fonduri voluntare ale NATO. Sumele care vor fi plătite sunt următoarele: până la 600.000 USD pentru Fondul voluntar de consolidare a capacităţii de apărare a Republicii Moldova; până la 400.000 USD pentru Fondul voluntar privind Pachetul de Asistenţă Cuprinzătoare pentru Ucraina (NATO-Ukraine Comprehensive Assistance Package Trust Fund); până la 300.000 USD pentru Fondul voluntar de consolidare a capacităţii de apărare a Georgiei; până la 100.000 USD pentru Fondul voluntar de consolidare a capacităţii de apărarea Iordaniei. Banii se alocă prin redirecţionarea sumelor rămase nealocate aferente contribuţiei României la Fondul Voluntar al NATO pentru susţinerea Armatei Naţionale Afgane.

România îşi va consolida imaginea de contributor de securitate la nivelul relaţiei bilaterale cu statele respective. Decizia este în concordanţă cu interesele de politică externă şi de securitate ale României, de întărire a Flancului Estic, mai ales din perspectiva susţinerii parcursului euroatlantic al Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei, a comunicat Guvernul.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.