Știri Radio Ujgorod – 25 septembrie

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Guvernul României a aprobat al treilea amendament, convenit în 2022, la Acordul de împrumut (Proiectul privind învăţământul secundar) dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, semnat în 2015. Prin aprobarea amendamentului la Acordul de împrumut privind învăţământul secundar dintre România şi BIRD, se va extinde cu 23 de luni data limită de tragere a sumelor împrumutului, până la 30 noiembrie 2024. Având în vedere criza declanşată de pandemia COVID-19 în sectorul de învăţământ, precum şi actuala criză umanitară generată de agresiunea militară rusă din Ucraina, părţile au convenit că este necesară extinderea datei limită de tragere pentru atingerea obiectivelor proiectului şi a răspunde nevoilor concrete ale sectorului.

Amendamentul cuprinde şi actualizează Anexa 1 ‘Descrierea proiectului’ prin includerea în categoriile de elevi/studenţi beneficiari în cadrul activităţilor granturilor derulate de unităţile de învăţământ eligibile şi a elevilor/studenţilor strămutaţi forţat din Ucraina.

2) Deputatul Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), la coguvernare, Biro Rozalia, preşedintele Comisiei de Politică Externă a Camerei Deputaţilor, a declarat că România doreşte să ajute Ucraina pentru protejarea patrimoniului cultural afectat de război. Acest subiect va fi discutat la reuniunea Comisiei generale pentru probleme culturale a Iniţiativei Central-Europene, în perioada 26-27 septembrie, la Cracovia. Ea a explicat că reuniunea vine ca urmare a reuniunii extraordinare a Comitetului aferent Convenţiei UNESCO 1954 pentru protecţia bunurilor culturale în caz de conflict armat, din martie 2022.

În cadrul Comitetului s-a concluzionat că acest conflict armat din Ucraina reprezintă un real pericol pentru monumentele din Ucraina şi s-a adoptat o declaraţie privind protejarea patrimoniului cultural din Ucraina. Se solicită expres respectarea de către agresor (Rusia) a obligaţiilor ce rezultă din Convenţia UNESCO, s-au condamnat în mod ferm distrugerile provocate moştenirii culturale ucrainene şi s-a decis acordarea asistenţei internaţionale de urgenţă Ucrainei, respectiv un pachet de măsuri finanţate pentru  protecţia moştenirii culturale în valoare de 50.000 de dolari. De asemenea, s-a acordat statutul de protecţie extinsă pentru o serie de bunuri culturale din Ucraina, a precizat deputatul Biro Rozalia.

De asemenea, s-au pus în discuţie necesitatea formării unui grup de lucru operaţional pentru implementarea măsurilor de urgenţă, marcarea bunurilor culturale cu semnul distinct pentru patrimoniul UNESCO; stabilirea unor refugii temporare pentru anumite bunuri ce ar trebui, eventual, scoase din ţară pentru a fi păstrate, precum şi centralizarea inventarului de patrimoniu cultural ucrainean.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.