2022. szeptember 26.

A Romsilva országos erdőgazdálkodási egyedárúság közleménye a francia szarvasgomba begyűjtésével kapcsolatban

Az állami cég nyilatkozata szerint a francia szarvasgomba leszedésének jogát a Romsilva fennhatósága alá eső területeken évente közbeszerzési pályázat útján ítélik oda. A figyelmeztetés közzétételét azért tartják szükségesnek, mert jelzéseket kaptak illegális gombaszedők megjelenéséről. Neamţ megyében egy 35 éves férfit tetten értek, amint engedély nélkül több mint egy kg szarvasgombát szedett a Pipirig nevű erdőkerület területén. A szarvasgombát elkobozták, a férfit pedig kétezer lej büntetés kifizetésére kötelezték.

A közszolgálati rádió riportere, Gianina Buftea elmondta, hogy a feketepiacon egy kiló szarvasgomba ára legkevesebb 1500 lej, de arra is van példa, hogy több ezer euróért cserélt gazdát az értékes fűszergomba. (Radio România Actualităţi)

Hétvégeken ingyen látogatható a bukaresti Diadalív

A kedvezmény október 16-ig tart és 12-20 óra között vehető igénybe minden szombaton és vasárnap. Ezt tegnap közölte Facebook oldalán Nicuşor Dan főpolgármester. A Diadalív belsejében szobrok és képregények vannak kiállítva, az épület tetején pedig négy távcsövet helyeztek el, amelyek segítségével megcsodálható a fővárosi panoráma. Az idén lesz száz éves a Diadalív, amelyet az Első Világháborúban aratott győzelem emlékére emeltek. (Radio România Actualităţi)

Ma van a Nukleáris Fegyverek Teljes Betiltásának Világnapja

Ezt az ENSZ 68-ik Közgyűlése fogadta el 2013. december 5-én.

Megjegyzendő, hogy augusztus 29-én ünneplik a Nukleáris Tesztek Elleni Világnapot, amelyről az ENSZ 64-ik közgyűlése rendelkezett 2009. december 2-án. A dátum kijelölése nem volt véletlen, ugyanis 1991-ben azon a napon zárták be a kazahsztáni Szemipalatyinszk helységben az egyik legnagyobb nukleáris tesztek végrehajtására szolgáló kísérleti telepet. (RADOR Hírügynökség)

Három napos látogatásra Japánba utazott Nicolae Ciucă

A kormányfő részt vesz Shinzo Abe volt japán miniszterelnök állami temetésén. Ugyanakkor a Nicolae Ciucă találkozik japán kollégájával Fumio Kisidával, valamint Ausztrália és Dél Korea kormányfőivel, Anthony Albanesevel és Han Dokszuval.

A kormány ebből az alkalomból kibocsátott közleménye szerint Shinzo Abe volt az a japán miniszterelnök, aki Romániába látogatott és nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a kétoldalú kapcsolatok a stratégiai partnerség szintjére emelkedjenek. A konzervatív politikus a leghosszabb ideig hivatalban lévő japán miniszterelnök volt. Mint ismeretes, Shizo Abet július 8-án ölte meg egy volt katonatiszt egy házilag gyártott fegyverrel, miközben a politikus egy választási gyűlésen tartott beszédet. (Radio România Actualităţi)

A kormány újraindította azon programját, amelynek révén ösztöndíjjal segíti az ukrajnai diákok román-nyelv tanulását

A kabinetnek a határokon túli románokkal foglalkozó ügyosztálya ezúttal megkettőzte az ösztöndíj összegét és havi 2000 lejt ad minden románul tanuló ukrán diáknak. A pénzt az odesszai románok Gavril Muzicescu nevét viselő egyesülete fogja kezelni, célja pedig az, hogy a román származású ukrajnai diákok számára vonzóvá tegye a román nyelv elsajátítását, illetve tökéletesítését. A korábban folyósított ilyen jellegű ösztöndíjak kifizetését 2020-ban felfüggesztették.

Vladimir Pavel, a Gavril Muzicescu Egyesület elnöke a közszolgálati rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy 12, vagy 13 iskolában mintegy 1000 diák tanul románul, ők azok akik részesülhetnek az ösztöndíjból. Gondot okoz azonban az, hogy a diákok szülei által benyújtott kérvényt az odesszai román konzulátusnak is láttamoznia kell, azonban az intézményt idén februárban – az orosz agresszió megkezdése után bezárták – így a kérvényezőknek Csernovicba kell utazniuk egy aláírásért, amit a szerény anyagi körülmények között élők nem engedhetnek meg maguknak. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin