2022. szeptember 27.

A parlamentben ma megkezdődik a bírák és ügyészek jogállásáról szóló törvényt módosító törvénytervezet cikkelyenkénti vitája

Ezzel párhuzamosan a parlamenti különbizottság a harmadik és egyben utolsó igazságügyi törvény módosításának tervezetét vitatja meg, amely az igazságügyi intézmények szervezéséről szól.

A parlamentnek erre a célra létrehozott különbizottságában tegnap több mint hat órás vita után elfogadtak hozzávetőleg 180 módosítást (a törvénynek összesen 294 cikkelye van). A legtöbb esetben a képviselők és a szenátorok a kormány által előterjesztett szöveget fogadták el. Ugyanakkor jóváhagytak a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Bírák Tanácsa (CSM) által benyújtott – jórészt technikai jellegű – módosító indítványokat, visszautasítva az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) alternatív szövegjavaslatait. (Radio România Actualităţi)

Bukarestben tegnap megkezdődött a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) konferenciája

Az ENSZ égisze alatt működő szervezet rendezvénye – amely három hétig tart – jó alkalom arra, hogy felvonultassa az ágazatban meghonosított legújabb technológiákat, valamint üzleti lehetőségeket kínáljon állami intézményeknek és vállalkozásoknak. A konferencián 193 ország képviselteti magát és olyan cégek is eljöttek, mint a Facebook, Google és az Amazon.

Nicolae Ciucă miniszterelnök elmondta, hogy az ITU konferencia romániai megrendezése egyszersmind a hazai szakemberek munkájának az elismerését is jelenti. Azokról a kutatókról és fejlesztőmérnökökről van szó, akik megbecsülést szereztek maguknak idehaza, de főleg külföldön – mondta a kormányfő. (RADOR Hírügynökség)

Tovább erősödik a dollár a nemzetközi pénzpiacokon

Az amerikai valuta tegnap történelmi csúcsot ért el az euróval szemben. A dollár értékének mutatója – amelynek szintjét hat másik valuta piaci értékéhez viszonyítva számolnak ki – hétfőn 0,2 százalékkal emelkedett, elérve a 113,87 pontot, ami egyben azt is jelenti, hogy egy euró jelenleg 1,04 dollár.

Ugyancsak történelmi rekordot könyvelhetett el az amerikai valuta a lejhez viszonyítva. A Román Nemzeti Bank (BNR) tegnapi bejelentése szerint egy dollár 5,11 lejt ért a pénteken mért 5,06 lejjel szemben. Ugyanakkor az euró valamelyest gyengült a lejhez képest, jelenleg 4,94 lej a közös európai valuta árfolyama. (Radio România Actualităţi)

A Szenátusban ma folytatódik az energiaárakat szabályozó sürgősségi kormányrendelet vitája

A Szociáldemokrata Párt (PSD) megítélése szerint az energiaárakat a jelenlegi és nem az elmúlt évi fogyasztási szinthez viszonyítva kell befagyasztani. Hasonló álláspontot fogalmazott meg a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), míg a Nemzeti Liberális Párt véleménye szerint az utóbbi három év havonkénti átlagfogyasztását kellene referenciának tekinteni.

A vitán jelen vannak az Energiaügyi Országos Szabályozó Hatóság (ANRE) képviselői is, akik szerint a legkiegyensúlyozottabb megoldás az lenne, ha egy történelmi átlagfogyasztást vennének alapul akkor, amikor megállapítják az energiaárak maximális szintjét. Szerintük ugyanis a folyamatosan kibocsátott számlák szerinti ármegállapítás nehézséget okozna a szolgáltatóknak. (Radio România Actualităţi)

Őrizetbe vették 24 órára a temesvári Kardiológiai Intézet sebészeti osztályának vezetőjét

Marian Gaşpar ellen sorozatosan elkövetett csúszópénz elfogadása miatt folyik vizsgálat. Az ügyészek szerint az orvos csak a múlt héten kért közvetlenül és közvetetten hat betegtől vagy hozzátartozóitól 100 és 200 euró közötti összeget sebészeti beavatkozásokra. A 63 éves kardiológust tettenérés nyomán vették őrizetbe, amikor 1000 eurót kapott egy pácienstől. Marian Gaşpar két évtizede vezette a temesvári Kardiológiai Intézet sebészeti osztályát. (Radio România Actualităţi)

A kis- és közepes vállalatok, valamint az ipari fogyasztók fognak legjobban szenvedni a magas energiaárak miatt

Ezt az Intelligens Energia Egyesület elnöke nyilatkozta tegnap. Dumitru Chisăliţă szerint a kis- és közepes vállalatoknál legalább 15 százalékos emelkedésre számítanak a villamosenergia esetében, mivel a számlát alkotó költségek egy részére már nem vonatkozik az ársapka. Az energiával kapcsolatos rendelet szerint a nagyfogyasztók gyakorlatilag semmilyen állami segítségben nem részesülnek. Az Egyesület elnöke szerint a havi 100 kilowatt alatti fogyasztású háztartások a tavalyihoz hasonló díjszabásban részesülnek és csak a 300 kilowattnál magasabb fogyasztásért kell majd nagyobb számlákat fizetni. (RADOR Hírügynökség)

Székely Ervin