Știri Radio Ujgorod – 27 septembrie

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

 1) Viceprimarul municipiului Constanţa, sud-estul României, Ionuţ Rusu, împreună cu Alin Vintilă, preşedintele Fundaţiei Pontica, au primit vizita lui Desiré Bateck, şeful filialei teritoriale recent înfiinţate la Galaţi (est) a Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite (UNHCR). Oaspetele a prezentat scopul principal al UNHCR de a apăra drepturile şi bunăstarea refugiaţilor şi de a asigura, pentru toţi, posibilitatea de a îşi exercita dreptul de a cere azil şi de a găsi refugiu într-o altă ţară sau de a se întoarce acasă în siguranţă şi demnitate.

Având în vedere prezenţa numeroasă a refugiaţilor ucraineni în regiune, a fost deschisă filiala regională ai căror reprezentanţi vor desfăşura activităţi şi la nivelul municipiului Constanţa. Viceprimarul a salutat prezenţa oficialilor UNHCR în oraş şi judeţ şi a arătat disponibilitatea pentru a realiza activităţi în parteneriat cu aceştia, pentru ajutorarea persoanelor care au fugit din calea războiului.

Alin Vintilă a prezentat Fundaţia Pontica a municipiului Constanţa, creată ca un instrument pentru a colecta donaţii de la partenerii instituţionali naţionali şi internaţionali şi a folosi aceste donaţii pentru ajutorarea refugiaţilor, dar şi a persoanelor vulnerabile din municipiu. Activităţile şi proiectele Fundaţiei au fost prezentate domnului Bateck, îmăreună cu propuneri pentru posibile colaborări cu UNHCR.

Reprezentantul UNHCR a afirmat disponibilitatea de a transmite o listă cu produse necesare pentru vreme rece pe care le pot oferi Primăriei Constanţa, pentru a fi distribuite celor care au mare nevoie de acestea şi pot fi identificaţi de municipalitate. Desiré Bateck şi echipa sa au anunţat că vor colabora cu Fundaţia Pontica şi la alte proiecte.

2) De la începerea conflictului din Ucraina, aproape 4.400 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislaţia naţională. Până în prezent au fost emise peste 70.500 de permise de şedere pentru beneficiarii protecţiei temporare. Gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de circa 31%.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.