NAPI GAZDASÁG: S-a aflat ce anume înghite banii familiilor din România

În România cheltuielile legate de locuinţă apasă cel mai mult bugetele familiilor, fapt ce reiese mai ales din datele pe care le notează cetăţenii mai vârstnici în caiete de matematică pe rubrici ca „venituri” şi „cheltuieli”.
Bugetul familiilor din România este tot mai grav afectat de cheltuielile legate de locuinţă – reiese dintr-un sondaj realizat de Finzoom.ro, specializat în compararea produselor şi serviciilor bancare din CEC Bank citat de Maszol. Dintre subiecţii sondaţi, 25,5% au declarat că 40-60% din veniturile lor sunt cheltuite pentru întreţinerea locuinţei – scria anterior Ziarul Financiar.
Potrivit recentului sondaj, 66,43 % din populaţie urmăreşte cu atenţie pentru ce cheltuie banii. În comparaţie cu un sondaj anterior în primul trimestru, acest procent înseamnă o creştere cu trei procente.
Cei mai atenţi cu cheltuielile sunt cei de peste 55 de ani, dintre care 75% au o evidenţă a acestora. Acest lucru poate constitui explicaţia faptului că pensionarii trăiesc în general din mai puţini bani decât cei din câmpul muncii şi trebuie să-şi drămuie mai bine veniturile.
Un sfert dintre cei chestionaţi cheltuie pentru casă cel puţin un sfert din venit. Acest procent este mult mai mare la cei în vârstă şi mai scăzut în cazul celor tineri. Dintre aceştia, 24% cheltuie sub 20% din venit pentru locuinţă, ceea ce este logic, deoarece mulţi tineri locuiesc împreună cu părinţii care suportă la rândul lor cheltuielile necesare.
(Autor: Sándor Komócsin)
https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/roman-csalad-kiadas-lakas.760405.html
Traducerea: Imola Stănescu/istanesc/fmatei

NAPI GAZDASÁG (Ungaria), 27 septembrie 2022