Știri Radio Ujgorod – 28 septembrie

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 9 Sighetu Marmaţiei (nordul României) organizează activităţi educative cu o grupă de preşcolari refugiaţi ucraineni. Grădiniţa asigură preşcolarilor ucraineni masă gratuită, materialele necesare şi educatoare vorbitoare de limba ucraineană şi engleză. Activitatea grupei este susţinută de către Fundaţia Open Fields pe o perioadă de 4 luni, cu posibilitatea de prelungire până la finalul anului şcolar 2022-2023.

2) Cum agresiunea Rusiei în Ucraina este departe de a se încheia, iar numărul persoanelor afectate de război este în continuă creștere, Uniunea Ucrainenilor din România continuă să trimită ajutoare umanitare în Ucraina. Săptămânal, noi transporturi cu produse de prima necesitate (alimente, medicamente, scutece pentru copii etc.) sunt expediate în regiunile din vestul Ucrainei, de unde acestea sunt redistribuite în toată țara, inclusiv în zonele de conflict, acolo unde există o lipsă acută de astfel produse.

Totodată, Uniunea continuă să se implice în acțiuni de susținere și întrajutorare a refugiaților ucraineni aflați în România, cu accent pe integrarea acestora în societatea românească (identificarea unor locuri de muncă pentru adulți, asigurarea accesului la educație a copiilor ucraineni etc.).

3) Aproximativ 200.000 de persoane din Ucraina, cu circa 47.000 de autovehicule, au intrat în România, de la începutul războiului declanşat de Rusia, prin punctul de trecere a frontierei din oraşul tulcean Isaccea (est), fluxul de persoane fiind de cel puţin două ori mai mare decât cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, a declarat purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă. De la începutul războiului din Ucraina, prin aceeaşi vamă, au ieşit aproximativ 163.000 de persoane, cu circa 45.000 de autovehicule.

Punctul de trecere a Dunării cu bacul între Isaccea, judeţul Tulcea, şi Orlovka, regiunea Odesa, Ucraina, a fost deschis traficului de marfă în luna august 2020, în urma punerii în practică a unui proiect european de 5,15 milioane de euro. În contextul declanşării războiului din Ucraina, Isaccea a devenit unul dintre cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei, iar autorităţile judeţului au solicitat sprijin celor naţionale pentru dezvoltarea acestuia, în contextul în care infrastructura s-a dovedit subdimensionată.

4) Şirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.