Mass-media a aflat detaliile celui de-al optulea pachet de sancțiuni ale UE împotriva Rusiei

Mass-media a aflat detaliile celui de-al optulea pachet de sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei.

Comisia Europeană propune, în cadrul celui de-al optulea pachet de sancțiuni antiruseşti, ca UE să interzică importul de metale prețioase și semipreţioase, importul de produse cosmetice, inclusiv hârtie igienică, și să impună sancțiuni împotriva președintelui companiei Kalaşnikov, Alan Luşnikov, și a filozofului rus Aleksandr Dugin, relatează RBC-Ucraina cu referire la Politico.

”Nu vom accepta referendumurile false sau orice fel de anexare a teritoriilor Ucrainei și suntem ferm hotărâți să facem Kremlinul să plătească pentru continuarea escaladării”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Bruxelles, referindu-se la încercarea Moscovei de săptămâna aceasta de a organiza în grabă votul în teritoriul ocupat din Ucraina și de a revendica o parte din Ucraina. Potrivit acesteia, sancțiunile lovesc puternic sistemul condus de Putin. „I-au complicat mersul războiul şi ne intensificăm eforturile”, a adăugat ea.

Ce presupune că proiectul pachetului opt de sancțiuni împotriva Federației Ruse? Restricții la import și export. Potrivit proiectului pachetului nr. opt de impunere de noi sancțiuni, UE dorește să interzică importul unor produse din oțel din Rusia pentru a lipsi și mai mult țara de sursele de venit. UE consideră, de asemenea, restricțiile la exporturi drept o modalitate de a slăbi armata Kremlinului. Interdicțiile la exporturi propuse vizează semiconductorii, avioanele și substanțele chimice esențiale pentru armata țării. Scopul, a spus von der Leyen, este de a priva complexul militar al Kremlinului de tehnologiile cheie.

Comisia doreşte să interzică importul anumitor articole folosite în industria de bijuterii, precum pietrele și metalele prețioase. Ea propune să impună sancțiuni împotriva companiei Alrosa, cea mai mare companie rusească de minerit de diamante, interzicerea importului de săpun și chiar de hârtie igienică. O serie de articole de uz casnic obișnuite au ajuns, de asemenea, pe lista importurilor interzise. Există şi produse cosmetice vizate, precum și accesorii pentru bărbierit și deodorante. Săpunul, hartia igienică, aţa dentară şi produse de machiaj au fost şi ele incluse pe listă.

Se propune şi interzicerea prestării anumitor servicii către ruşi. Documentul include, de asemenea, o interdicție privind furnizarea de servicii de arhitectură și inginerie de către europeni rușilor și interzice acordarea pentru cetăţenii ruși de consiliere juridică sau informatică.

O altă propunere care ar trebui să atragă atenția este interzicerea pentru cetățenii UE de a lucra în consiliile de administrație ale întreprinderilor de stat ruse. Dugin și Rastorguev sunt incluşi pe listele noi vizate de sancţiuni. Pe listă figurează filozoful rus Aleksandr Dugin, precum și cântărețul şi liderul grupului Liube, Nikolai Rastorguev, și cel mai mare acționar și principal proprietar al Companiei Kalaşnikov, Alan Luşnikov.

Borrell a promis, de asemenea, că va impune sancțiuni celor care au ajutat la organizarea pseudoreferendumurilor de săptămâna aceasta din Ucraina, ocupată de ruși, precum și celor care eludează sancțiunile europene. Amintim că în mass-media au existat informații potrivit cărora Uniunea Europeană nu va impune un plafon pentru petrolul rusesc în noul pachet de sancțiuni. Totodată, Estonia vrea să propună includerea Patriarhului Kirill, Capul Bisericii Ortodoxe Ruse, pe lista celor vizaţi de sancțiunile Uniunii Europene. /vdraguta/denisse

www.rbc.ua – 29 septembrie