Știri Radio Ujgorod – 29 septembrie

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) La Năvodari, sud-est, se vor acorda tichete sociale pe suport electronic pentru nou-născuţi, în valoare de 2.000 de lei (circa 400 de euro). Pot primi aceste tichete mamele din oraşul Năvodari aflate în situaţii de vulnerabilitate, ai căror copii au vârsta de cel mult 3 luni. Acestea sunt invitate să contacteze echipa Direcţiei Asistenţă Socială Năvodari pentru a se înscrie pe listele cu destinatarii finali ai tichetelor sociale pe suport electronic pentru achiziţionarea produselor de îngrijire pentru nou-născuţi. Tichetele sociale pe suport electronic vor fi acordate mamelor, o singură dată, în primele 3 luni de la naşterea copiilor. Pot primi tichete şi mamele care nu deţin acte de identitate sau cele care vin din zona conflictului armat din Ucraina.

2) One-way Suitecase” („Valiza într-o singură direcție. 20 de povești reale ale refugiaților ucraineni”) este titlul cărții care a fost lansată la Muzeul Național de Istorie din Republica Moldova. Proiectul a fost implementat de organizația „Agudat Israel”, care a acceptat și a găzduit peste 25.000 de refugiați ucraineni de diferite naționalități, chiar din primele săptămâni de război. Autoare ale interviurilor sunt jurnalistele Yulia Semeonova (Moldova) și Elena Zadorozhnaya (Germania). Cartea a fost tradusă în engleză de către Natalia Alkhazova (Moldova). Am decis să publicăm cartea în limba engleză special pentru cititorul occidental. Oamenii care trăiesc departe de ostilități, peste ocean, nu înțeleg întotdeauna că războiul nu este doar geopolitică, este o tragedie umană, sunt destine frânte, familii distruse. Am văzut mii de refugiați, care au pierdut totul deodată – case, locurile de muncă și chiar și pe cei dragi. Zeci de voluntari din Moldova, Israel, Germania au lucrat non-stop, au acceptat nenorocirea refugiaților ca pe a lor, au fost sensibilizați de durerea altuia, a menționat adjunct al organizației „Agudat Israel”, Mihail Finkel.

Rabinul Pinchas Salzman, șeful comunității evreiești „Agudat Israel”, a vorbit la lansare despre modul în care a reușit să rezerve camere de hotel pentru refugiați, să organizeze mese și îngrijiri medicale, a mulțumit ambasadelor statului Israel și altor țări care găzduiesc refugiați, pentru înțelegere, receptivitate și cooperare.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.