2022. szeptember 30.

Lemondott a tanügyminiszter

Sorin Cîmpeanu a saját Facebook-oldalán jelentette be lemondását tegnap este. A tárcavezető nem indokolta gesztusát, amelyről azt állította, hogy a saját döntése volt. Mint ismeretes, korábban Emilia Şercan újságírónő plágiummal vádolta a minisztert, aki viszont vitatta a sajtóban megjelent információkat és azt állította, hogy annak szerzője valójában az oktatásügy reformját akarja elakasztani.

Nicolae Ciucă miniszterelnök ugyancsak a Facebook-oldalán jelentette be, hogy elfogadta Sorin Cîmpeanu lemondását, megköszönte neki az eddigi együttműködést és azoknak a projekteknek az elindítását, amelyek az oktatásügy előnyére szolgálnak.

Az Oktatásügyi Minisztérium vezetését ideiglenes jelleggel Sebastian Burduja, tudományos kutatásügyi miniszter veszi át – közölte ma Dan Cărbunaru, kormányszóvivő (RADOR Hírügynökség)

Elhunyt Alexandru Arşinel

A „Constantin Tănase” színház népszerű művésze csütörtök délután halt meg az Egyetemi Kórház intenzív osztályán. Alexandru Arşinel évtizedekig volt a közszolgálati rádió és televízió szórakoztató műsorainak vezető színésze, Stela Popescuval együtt az ország egyik legkedveltebb előadó-párosát alkották.

2002-ben a művészt az UNITER színházi egyesület különdíjával tüntették ki. Alexandru Arşinel 83 éves volt. (Radio România Actualităţi)

Korrupciós ügyekben nyomoz az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) a Mihail Kogălniceanu amerikai katonai bázison

Tegnap az ügyészek kiszálltak a helyszínre, mert ott információik szerint korrupciós és korrupciónak minősülő bűncselekményeket követhettek el. Igazságügyi források szerint a hatóságok az ügyek felderítésében együttműködnek amerikai kollégáikkal. A közszolgálati rádió tudósítója, Diana Surdu arról számolt be, hogy az ügyészség és a rendőrség 26 házkutatást tartott a feltételezett bűncselekmények ügyében magánszemélyeknél és kereskedelmi társaságoknál is. (Radio România Actualităţi)

Minden eddiginél nagyobb költségvetéssel indul az idei roncsautó-program

Az új autók vásárlására nyújtott támogatás mától vehető igénybe. A Környezetvédelmi Minisztérium mintegy 660 millió lejt különített el erre a programra – közölte ma Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.

Eddig közel 50 ezer magánszemély, vállalkozás és közintézmény jelezte igényét arra, hogy új gépkocsikra cserélje le használt járműveit. A tárcavezető elmondta, hogy az idén a hangsúly a környezetbarát technológiák támogatására esik. 2022-ben az újonnan forgalomba íratott autóknál az elektromos és hibrid autók piaci részesedése meghaladta a dízel autókét. A plusz roncsautóprogram keretében idén már négyezer elektromos és úgynevezett „plug-in” (belső égésű motor nélkül, külső feltöltéssel is működő) hibrid autót vásároltak.

A roncsautóprogramban egy leadott autóért 6000, két leadott autóért pedig 9000 lejes értékjegy jár. Ezen felül az idei kiadásban 1500 lejes úgynevezett ökobónusz jár minden 15 évesnél régebbi autó leadására. A klasszikus roncsautóprogram keretében a maximális támogatási összeg egy új autó vásárlásához eléri a 16 500 lejt, míg a plusz roncsautóprogramban a maximális összeg 54 000 lej. A plusz roncsautóprogramban is kötelező legalább egy használt autó leadása – áll az RMDSZ Tájékoztató mai kiadásában

További információk elérhetők a szaktárca honlapján. (RADOR Hírügynökség)

Székely Ervin