Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) România s-a confruntat în prima jumătate a anului 2022 cu un record de cereri de azil – 7.525, dintre care 4.359 de cereri au fost depuse de cetăţeni ucraineni. Dintre cererile de azil depuse în prima jumătate a lui 2022, 1.997 au fost depuse de minori – 1.504 copii cu vârsta între 0-13 ani şi 493 de copii cu vârsta între 14-17 ani.

Organizaţia Salvaţi Copiii România a derulat proiectul ‘Incluziunea socială a migranţilor prin implicarea comunităţilor locale’ pentru a răspunde celei mai importante probleme cu care se confruntă solicitanţii de azil şi beneficiarii de protecţie internaţională, şi anume excluziunea socială ridicată. De la începutul crizei umanitare din Ucraina, peste 70.000 de ucraineni au primit protecţie temporară. Pentru a răspunde acestor nevoi, specialiştii Salvaţi Copiii România au desfăşurat activităţi la nivelul principalelor 5 centre pentru refugiaţi de pe teritoriul ţării (Bucureşti, Galaţi – est, Rădăuţi – nord, Şomcuta Mare – nord şi Timişoara – vest), centrate pe consultarea solicitanţilor de azil şi beneficiarilor de protecţie internaţională şi pe facilitarea colaborării dintre instituţiile publice şi ONG-uri pentru o integrare socială mai sigură şi mai facilă a migranţilor. În cadrul proiectului, a fost acordată asistenţă umanitară şi juridică pentru peste 2.070 de persoane, solicitanţi de azil şi beneficiari de protecţie internaţională, care au fost consiliate, cărora li s-au explicat drepturile şi obligaţiile şi care au fost ajutate în accesarea de servicii care să le faciliteze un trai mai bun.

Pentru o mai bună colaborare şi coordonare a acţiunilor de sprijin a solicitanţilor de azil şi beneficiarilor de protecţie internaţională, au fost create 5 reţele la nivel local, formate din autorităţi publice şi instituţii private implicate în sprijinul şi integrarea migranţilor. În cadrul proiectului s-a făcut propunerea din partea mediului ONG ca la interviurile pentru determinarea formei de protecţie să fie prezent un psiholog, deoarece faptele relatate de către solicitanţi pot avea de multe ori un impact psihic extrem de mare. Migranţii şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la sistemul de înregistrare a declaraţiilor acestora. O altă dificultate întâlnită în practică este legată de durata prea mare pentru soluţionarea cererii de azil.

2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.