Republica Moldova va primi luna aceasta doar 2/3 din volumul de gaze naturale cerut prin contractul cu rușii de la Gazprom

Republica Moldova va primi luna aceasta doar 2/3 din volumul de gaze naturale cerut prin contractul cu rușii de la Gazprom, a declarat astăzi, la Chișinău, vicepremierul moldovean Andrei Spânu.

Gazprom a invocat probleme tehnice, însă Andrei Spânu, care este și ministru al infrastructurii în Guvernul de la Chișinău, consideră că acestea nu sunt reale. El a acuzat concernul energetic rus de stat că nu-și respectă contractul cu compania Moldovagaz, deși aceasta și-a onorat obligațiile financiare.

Andrei Spânu: Din cele aproximativ opt milioane de metri cubi pe zi, au fost confirmate 5,7 milioane de metri cubi pe zi de gaze naturale. Se repetă situația din luna octombrie anul trecut, când livrările au fost limitate cu 30%.

Diferența anul acesta comparativ cu anul trecut este că în acest an avem un contract semnat și care trebuie respectat. Noi am spus mereu că ne vom respecta cu bună credință angajamentele contractuale și ne așteptăm ca același lucru să fie făcut de partea cealaltă; mă refer la Gazprom./csimion/gpodea

RADIO ROMȂNIA ACTUALITĂŢI – 1 octombrie