Sute de persoane au fost evacuate din Roșia Montană, pe fondul unei avarii la barajul de acumulare a lacului Tăul Mare

Realizator: Cristian Bâcâin- Alertă la Roșia Montană. Sute de persoane au fost evacuate în noaptea zilei de sâmbătă spre duminică, din cauza unei avarii la barajul lacului de acumulare Tăul Mare. Specialiștii spun că situația din zonă nu reprezintă un risc iminent de producere a unei avarii mai mari la baraj. Corespondentul RRA, Andreea Bogdan, a venit cu cele mai noi informații.
Reporter: Alerta s-a dat chiar înainte de miezul nopții când, prin apel la 112, primarul comunei Roșia Montană a semnalat o avarie la golirea de fund a lacului piscicol Tăul Mare. A fost convocat de urgență Comitetul pentru Situații de Urgență al județului Alba, iar în zonă au fost suplimentate forțe suplimentate de intervenție atât din Alba, cât și din județele limitrofe. Pentru protecția populației aflată în proximitatea barajului s-a dispus măsura evacuării preventive a localnicilor din avalul lacului de acumulare și a fost, de asemenea, transmis populației un mesaj prin intermediul sistemului RO-ALERT. În continuare se intervine în zonă. Specialiștii din cadrul sistemului de gospodărire a apelor expertiează avaria, concomitent cu crearea unui drum de acces pentru autospeciale de intervenție, după cum ne-a precizat Radu Botezan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Alba.
Radu Botezan, purtător de cuvânt ISU Alba: Se evaluează situația de către specialiști şi se fac expertize pentru a se determina cu exactitate riscul și ce anume a fost afectat din structura barajului, ca urmare a acestei defecțiuni a gurii de evacuare a golirii de fund a barajului, iar pompierii şi celelalte autorități locale acționează deja pentru evacuarea apei din baraj, pentru ca aceasta să nu exercite presiune asupra barajului și să se reducă riscul la minim.
Reporter: Radu Botezan, purtătorul de cuvânt ISU Alba, mai precizează că această măsură a evacuării cetățenilor este preventivă, iar relocarea acestora va fi una temporară, în spațiile puse la dispoziție de autoritățile locale la internate școlare și săli de sport din localitățile Abrud și Câmpeni. Pentru transportul cetățenilor s-au pus la dispoziție mai multe microbuze, iar intervenția este în dinamică, așa cum vă spuneam, așa că voi reveni cu detalii./abranescu/denisse

RADIO ROMȂNIA ACTUALITǍŢI (2 octombrie)