Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) 600 de copii ucraineni aflaţi în municipiul Constanţa (sud-est) vor avea acces la servicii de educaţie, prin înfiinţarea a zeci de clase care să acopere nevoia de şcolarizare a acestora, a informat administraţia locală. Proiectul ‘O şansă la o viaţă normală’ îşi propune să faciliteze accesul a 600 de copii ucraineni din Constanţa la servicii de educaţie nonformală. Concret, în afara celor 5 clase care funcţionează acum, urmează să se înfiinţeze încă 20-25 de clase, care să acopere nevoia de şcolarizare a copiilor ucraineni. În actul educaţional se vor implica şi cadre didactice care au fugit din calea războiului. Conform Primăriei, toţi copiii care ajung în Constanţa din Ucraina trebuie să aibă acces neîngrădit la drepturile lor, fără discriminare. Ei trebuie să poată beneficia inclusiv de sprijin psihologic, de asistenţă medicală şi de acces la educaţie.

Copiii din Ucraina au nevoie de acces la educaţie pentru a-şi continua viaţa şi pentru a atenua traumelor războiului la care au fost supuşi fără nicio vină. Foarte mulţi dintre cei care sunt acum în oraşul nostru provin din zonele aflate sub ocupaţie rusă, zone masiv bombardate. Un motiv în plus pentru a-i ajuta să depăşească aceste traume şi să uite de ororile la care au fost martori. Le vom acorda tot sprijinul pentru a beneficia de o educaţie de calitate, a declarat viceprimarul Ionuţ Rusu.

2) România se pregăteşte în eventualitatea creşterii numărului de refugiaţi ucraineni în contextul evoluţiilor din ultimele zile. Dacă judeţul Braşov (centru) a fost până acum una din principalele destinaţii, fie pentru tranzit, fie pentru şedere, judeţul Mureş (centru) a primit mult mai puţini refugiaţi. Marea lor majoritate s-a îndreptat spre vestul Europei, dar sunt printre ei şi ucraineni care optează să rămână, mai ales în oraşe. Prefectul judeţului Mureş, Mara Togănel, precizează că în prezent peste 300 refugiaţi ucraineni au găsit înţelegere şi suport din partea cetăţenilor şi autorităţilor pentru a fi găzduiţi în continuare în judeţ. Aproximativ 20 de elevi ucraineni au apelat la învăţământ şi la orele online. De asemenea, există o echipă de sportivi care îşi desfăşoară pregătirea în continuare în judeţul Mureş.

3) Şirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.