2022. október 3.

Folytatódik a Verespatakon megrongálódott vízgyűjtő tó gátjának kijavítása

A különleges mentőegységek munkájának köszönhetően a Nagy Tónak (Tăul Mare) nevezett tározóban 40 cm-el csökkent a víz szintje. Jelenleg három nagy teljesítményű szivattyúval dolgoznak és szükség esetén még további hármat helyezhetnek üzembe.

Mint ismeretes szombatról vasárnapra virradó éjszaka a gát megrongálódott és fennállt a veszélye annak, hogy átszakad és a víz elárasztja a települést. Ezért a hatóságok Verespatak kiürítése mellett döntöttek, de a lakosok több mint fele nem akarta elhagyni az otthonát. (RADOR Hírügynökség)

Ma van a felsőoktatási intézmények évnyitója

Az oktatás – az egyetemek és főiskolák döntésétől függően – a diákok és a tanárok fizikai jelenlétével, vagy pedig úgynevezett hibrid formában folyik majd. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az oktatás egy része online módon történik. A legtöbb intézményben az évnyitón személyesen lesznek jelen a diákok és a tanárok. A „Ion Mincu” Építészeti és Urbanisztikai Egyetem tanévnyitóján ma 10 órakor jelen volt Klaus Iohannis államfő, aki beszédet tartott az eseményen. (Radio România Actualităţi)

Tegnap tüntetést szervezett Bukarestben a Románok Egységéért Szövetség (AUR)

A megmozduláson az AUR elnöke, George Simion szerint mintegy tízezren vettek részt, a csendőrség adatai szerint azonban nem lehettek többen 3-4 ezernél. A demonstrálók az Egyetem téren gyülekeztek, majd a kormány épülete elé vonultak.

A rendezvény nem volt mentes az incidensektől sem. Az AUR szineiben szenátori mandátumot szerzett, majd néhány hónap múlva onnan távozó Diana Şoşoacă asszony híveivel kivonult a tüntetésre, ahol szóváltásba keveredett George Simionnal. A két szélsőjobboldali politikus mindegyike megpróbálta túlkiabálni riválisát.

A Fővárosi Csendőrség közleménye szerint vasárnap a tüntetők közül hetet összesen 32 ezer lej pénzbírsággal sújtottak a közrend megzavarása miatt. Egy férfi ellen büntetőeljárás indult, miután könnygáz-sprayt találtak nála. A rendőrség ugyanakkor azonosított egy férfit akinél két szúró-illetve vágófegyver volt. Ellene is büntetőeljárás indult veszélyes eszközök használata, illetve tartása miatt. (Radio România Actualităţi)

Tegnap első alkalommal használt a román rendőrség elektronikus nyomkövető karperecet

Az eszközt egy férfi karjára szerelték, aki bántalmazta az élettársát. Az esetet az áldozat jelentette a 112-es segélyhívó számon, azt állítva, hogy a férfi az utcán támadt rá a fővárosi 5-ös kerületben. A helyszínre érkező rendőrök megállapították, hogy az áldozat testén az erőszak nyilvánvaló nyomai láthatók. Ennek nyomán úgy döntöttek, hogy ideiglenesen elektronikus nyomkövetővel látják el a férfit. (RADOR Hírügynökség)

15 százalékos növekedést könyvelt el a hazai autógyártás

Bár az iparág – a félvezetők hiánya miatt – világszerte válságban van, Romániában ez egyelőre nem éreztette hatását. Az év első nyolc hónapjában öt százalékkal több személygépkocsit adtak el, mint az elmúlt év hasonló időszakában – derült ki egy ma közzétett jelentésből. Tekintettel arra, hogy a mikrocsipek beszerzése a jövőben is bizonytalan lesz, az államnak továbbra is erőteljesen kellene segítenie a belső nemzeti össztermék 25 százalékát adó hazai autóipart – áll a Romániai Autógyártók Egyesülete (ACAROM) által kiadott tanulmányban. (RADOR Hírügynökség)

Románia nem ismeri el az ukrajnai területek Oroszország általi illegális annexióját

Egyetlen olyan területszerzés sem ismerhető el, amely a nemzetközi jog megsértésén alapul. Románia továbbra is határozottan támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását a nemzetközileg elismert határain belül – szögezte le a bukaresti külügyminisztérium pénteki közleménye

A dokumentum szerint Románia a leghatározottabban elítéli az Ukrajna elleni orosz agresszió eredményeként született “megállapodások” aláírását az orosz csapatok által illegálisan megszállt ukrajnai régiók csatlakozásáról az Orosz Föderációhoz. A külügy szerint ezekkel a jogellenes és törvénytelen “megállapodásokkal” a Kreml egy másik szuverén állam területeinek illegális katonai megszállását próbálja igazolni. „Ezeknek a lépéseknek a nemzetközi jog szerint semmilyen hatásuk nincs és Románia nem ismeri el érvényességüket” – olvasható a közleményben. Bogdan Aurescu külügyminiszter szerint a nemzetközi közösségnek teljes mértékben el kell utasítania az ukrán területek illegális és törvénytelen orosz annektálását.

Az Európai Tanács tagjai pénteken közös nyilatkozatot fogadtak el, amelyben elutasítják és határozottan elítélik az ukrajnai Donyeck, Luhanszk, Zaporizzsja és Herszon régiók Oroszország általi illegális annektálását – közölte Klaus Iohannis államfő. „Az Európai Unió, beleértve Romániát is, nem ismeri el és soha nem is fogja elismerni az Oroszország által megrendezett illegális népszavazásokat, amelyek súlyosan sértik Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi integritását” – írta az elnök a közösségi oldalán. Az Európai Unió, beleértve Romániát is, szilárdan kiáll Ukrajna mellett. „Továbbra is erőteljes gazdasági, katonai, szociális és pénzügyi támogatást nyújtunk Ukrajnának” – hangsúlyozta Iohannis. (Bukaresti Rádió)

Székely Ervina