2022. október 4.

A szenátus törvénytervezetet fogadott el a közhivatali tisztségek versenyvizsgával való megpályázásához szükséges íratok online benyújtásának lehetőségéről

A szenátus törvénytervezetet fogadott el, amely előirányozza, hogy  a közhivatali tisztségek versenyvizsgával való megpályázásához szükséges íratok online is benyújthatóak és az eredeti dokumentumokat a hitelesség igazolására csak a versenyvizsgát megnyert pályázóknak kell kötelezően bemutatnia. A kezdeményezők szerint ily módon minden olyan személy számára biztosított lesz a  hozzáférés, aki hatósági vagy közintézményi pozícióra pályázik, anélkül, hogy korlátozva lenne a bürokrácia vagy a nagy távolság miatt, amelyet a versenyvizsga kezdeti szakaszában kellene megtennie. E törvényjavaslat esetében a végső döntést a képviselőház hozza meg. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – október 4)

Beilleszkedési csoportokat alakíthatnak azoknak a diákoknak, akik két éven át kimaradtak az oktatásból

Az óvodások és iskolások román nyelv és kultúra alapismereteket tanulhatnak ezekben a csoportokban. Az államfő által kihirdetett törvény értelmében az oktatási intézmények a szülők vagy a diákok törvényes képviselőinek kérésére alakíthatnak ilyen csoportokat. Az Oktatásügyi minisztériumnak 60 nap áll rendelkezésére az alkalmazási útmutató kidolgozására. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – október 4)

A kávéautomaták iskolából való kitiltását javasolja az Arad megyei Egészségügyi igazgatóság

A kávéautomaták iskolából való kitiltását javasolja az Arad megyei Egészségügyi igazgatóság, mert a kávé és a kávékészítmények nem javallottak a gyerekeknek. Az igazgatóság már végez ellenőrzéseket az iskolákban és büntetéseket is kirótt. Az ellenőrzések során számos szabálytalanságot fedeztek fel a meleg ételek elkészítésének, raktározásának vagy felszolgálásának higiéniai körülményeiben és ekkor fedezték fel az automatákat, amelyekből kávét, kakaót, illetve a diákoknak tilos más italokat lehetett vásárolni. Ugyancsak a gyerekeknek és diákoknak nem javallott élelmiszerek listáját tartalmazó rendelet alapján az iskolákba be kellene tiltani a cukrot tartamazó szénsavas italokat áruló automatákat is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – október 4)

Az európai szakszervezetek Brüsszelben tárgyalnak

A távmunka szabályozó és az alkalmazottak jogait szavatoló európai irányelv kidolgozásáról kezdtek tárgyalást az európai szakszervezetek Brüsszelben. Az Európai Szakszervezeti Szövetség reméli, hogy jelentős mértékben javítani tudja a 2002-ben megkötött európai távmunka megállapodást, főként azt követően, hogy a világjárvány rávilágított a szabályozatlan kérdésekre. A Viavoice francia intézet által a szakszervezetek kérésére készített felmérés szerint a megkérdezettek 69 százaléka tartja úgy, hogy a jelenleg érvényes jogszabályok nem védik eléggé az alkalmazottakat, akik bármikor nem fizetett túlóra végzésére kényszeríthetők, illetve nem tudják védeni magánéletüket és egészségüket. A válaszadók 60 százaléka szerint több jogot biztosító szabályozásra van szükség, amely tisztázza például a költségekkel kapcsolatos kérdéseket. A France Presse szerint erről lesz a legnehezebb megállapodásra jutni, hiszen a munkáltatók jelenleg inkább távmunkára küldenék alkalmazottaikat, hogy csökkentsék saját számláikat, az áram vagy a fűtés költségeit pedig átruházzák az alkalmazottakra. Tárgyalni fognak továbbá az alkalmazottak biztonságáról és a személyes adatok védelméről. A szakszervezetek közlése szerint a tárgyalások valószinüleg a jövő nyáron fejeződnek be egy irányelv kidolgozásával, amely olyan szempontokat is figyelembe vesz, mint a távmunkára küldött alkalmazottak elszigetelődése vagy a családon belüli erőszaknak való kitettsége.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – október 4)

Rozália Gănciulescu, RADOR