În Israel, salariul mediu a depăşit 3.400 de euro

În Israel, salariul mediu a depăşit 3.400 de euro. Preţurile sunt foarte mari la toate produsele chiar dacă nu sunt importate. De sărbători, angajaţii din sistemul public şi privat şi pensionarii primesc bonusuri substanţiale – relatează corespondentul RRA, Dragoş Ciocîrlan.

Reporter: Salariul mediu în Israel a crescut la echivalentul a 3.400 de euro brut. În România este aprovimativ 6.400 de lei neimpozitat.

Pentru a compara trebuie ținut cont de puterea de cumpărare. Prețul unui bilet de tramvai în Israel este echivalentul a 1,25 euro. În Israel sunt diferențe între sectoarele profesionale. Cele mai mari salarii sunt în comunicații. Atât pentru angajați, cât şi pentru pensionari există bonusuri virate prin cardul de debit pentru sărbători. La unele instituții, bonusurile sunt acordate în numerar. Populația preferă bonurile valorice. Pensionarii primesc proporțional cu salariații instituției de la care s-au pensionat.

Potrivit unui sondaj publicat înainte de Anul Nou Evreiesc de Biroul Central de Statistică, 70% dintre evrei sunt mulțumiți de situația lor financiară, iar în sectorul arab 51%./geftene/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 4 octombrie